JOBBIGA GREJER VID AMNING, DEL 1. Att amma spädbarn kan gå smidigt och problemfritt. Men amning av små bebisar kan emellanåt också vara ett riktigt hästjobb som man inte riktigt var beredd på.
I det här och några kommande inlägg har jag, med hjälp av en kurskamrat från den ypperliga förberedande kursen Amningskurs för blivande föräldrar, Marie Engfors, sammanställt några vanliga ”jobbiga grejer” vid spädbarnsamning – varför de uppstår och hur man kan få bukt med dem. Det är saker som vi själva har upplevt och sådant som vi själva blivit hjälpta av.
I detta första inlägg handlar det om bebisar som tycks vilja amma precis heeela tiden. Senare inlägg handlar om läckande och sprängfyllda bröst, amning som gör ont och om ”favoritbröst” och ”amningstrejk”.
Det är bra, tror jag, att vara medveten om att amning kan kännas som ett hästjobb ibland. Då blir det mindre av en chock om det blir så. Har man lite beredskap vet man också att det finns logiska skäl till att kroppen eller bebisen beter sig på det ena eller andra viset, att det finns hjälp att få och att mycket, faktiskt, snart blir lättare.
Är man förberedd har man kanske också hunnit reflektera en aning över var ens egen smärtgräns går, så att man inte senare stångar sig blodig med en amning som blivit tärande och jobbig när man egentligen kanske inte vill eller orkar längre (att sluta amma mot sin vilja är en annan sak).
När bebisen vill amma jämt
Det är vanligt att en nyfödd vill amma väldigt mycket och ofta, kanske varje timme eller oftare, särskilt under de första veckorna. Den som ammar får träsmak i baken av allt soffsittande och kan känna sig extremt låst och fast.
Den första veckan med vårt andra och helammade barn ammade jag i genomsnitt varannan eller var tredje timme om jag minns rätt. Sedan hade bebisen ett par, tre veckor när han ville vara vid bröstet mer eller mindre konstant under stora delar av dagen. Känslan det stundtals gav var ett krypande obehag, trots att jag var superpeppad och verkligen ville amma. Det kändes som om jag hade en liten vampyr vid mitt bröst som sög kraft och självbestämmande ur mig.
Marie Engfors, min amningskurskamrat, säger så här:
”Det är faktiskt skitjobbigt när barnet vill amma precis jämt. Man hinner inte med något annat. Seriöst. Man hinner knappt äta eller gå på toa, än mindre fixa hushållssysslor eller pussa på sin familj. Men det ger sig med tiden.”
Att barnet i början vill amma ofta är i grunden bra och helt logiskt. Spädbarnet gör så för att dra igång mjölkproduktionen i brösten till en för henne eller honom lagom nivå. Ju mer barnet ammar, desto mer mjölk fylls brösten på med. Efterfrågan ger tillgång.
Det här kan gå lite fram och åter. Under någon period kanske bebisen tar det lite lugnare, för att sedan åter amma intensivt när mjölktillgången behöver ”vridas upp” ett snäpp igen.
Generella råd om att enbart amma var tredje timme eller så för att brösten ska få tid att ”fyllas på ordentligt” eller för att bebisens mage ”ska få vila” är felaktiga, enligt amningsexperterna. Mjölken är lättsmält och brösten fylls på kontinuerligt, även medan du ammar.
”Man kan inte ’spara’ mjölk till senare i brösten, det ger bara en signal till att minska produktionen”, påpekar min kurskamrat Marie Engfors.
Upplever du sådana här ”maratonamningar” men vill fortsätta amma, försök att tänka på perioderna av intensiv amning som övergående ”beställningsperioder”.
Andra tips!
Bulla upp med mat, dryck, dator, mobil och tv-serier i soffan. Låt eventuell partner stå för så mycket markservice som möjligt. Han eller hon kan också med fördel ”ta barnet” under stunder som barnet faktiskt är villigt att ta en paus. Min partner har burit runt mycket på sovande bebis i bärsjal mellan amningar.
Säg nej till besök om det mest känns betungande. Be besökare om tjänster. Under de kanske första sex veckorna med vårt andra barn hände det att jag sa till besökare: ”Du kan väl ta med pizza, mjölk och bananer istället för blommor? Vi kommer ändå att glömma vattna, men hungriga är vi.” De lydde, glada över att kunna vara till hjälp.
Ska bebisar alltid amma jämt?
Det är som redan skrivits väldigt vanligt att särskilt nyfödda ammar ofta, ofta. Men det finns också tillfällen då det blir mycket amning och barnet trots det inte går upp i vikt på önskvärt vis.
Då kan det finnas hinder som ligger i vägen, som att amningstekniken behöver förbättras. Se videor via länken nedan om hur du med enkla medel jobbar på amningstekniken. En god amningsteknik gör att mjölken flödar på bästa möjliga vis. En mindre god amningsteknik kan hämma flödet i viss mån. Så kallade amningsnappar kan också ha en hämmande effekt på mjölkflödet, enligt experterna.
Annat som kan ställa till det är till exempel allergier eller kort tungband. I det senare fallet kan bebisen amma, amma och amma men får inte ut så mycket mjölk som den skulle behöva för att mun-anatomin hindrar ett effektivt sugande och ammande.
Sök hjälp på BVC eller på en amningsmottagning om du misstänker att allt inte står riktigt rätt till! Eller kontakta Amningshjälpens hjälpmammor via Facebook eller på mejl eller telefon.
Aktiv amning!
Små bebisar som ligger jättemycket vid bröstet kan ibland behöva hjälp att amma mer effektivt. Då blir det lite mer av den sortens sugande som faktiskt ger mjölk i magen! Detta är viktigt om bebisen inte går upp i vikt på önskvärt vis, eller om det är precis i början av amningsperioden och bebisen somnar fort vid bröstet.
Här finns det superbra trick att ta till! Det handlar om det som kallas ”aktiv amning”.
Läs här, till exempel: Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen.
Läs mer och se lättbegriplig video här: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min).
Här finns en bra och intressant text på engelska: Cluster feeding – when is it normal and when is it not? Texten är skriven av en amningsexpert.
Be om hjälp om du behöver det!
Är du osäker på amningen i början, tveka inte att be om hjälp. Är du nyss hemkommen med en nyfödd kan du ringa BB. Har ditt sjukhus en amningsmottagning, kontakta den. Vår amningsmottagning har varit guld värd med sin kunniga och lyssnande personal. Du kan också prata med barnhälsovården (BVC), eller ringa eller mejla till en eller flera av Amningshjälpens så kallade hjälpmammor. De är ideellt arbetande amningsrådgivare och finns även på Facebook där de svarar på frågor – se kontaktlänkar längst ned i detta inlägg. Ibland gör hjälpmammor även hembesök.
Är din nyfödda bebis oroväckande sömnig och slö och knappt ammar/äter alls, hör med vården med en gång.
Om amning på babybaby.se:
Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar
Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen
Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)
Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)
Video om amningsteknik (11 min)
Video on breastfeeding technique (11 min)
Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)
Bildserie: Bra position och stort tag
17 supertrick när bebisen amningsstrejkar
Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)
Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!
22 skäl att läsa på om amning innan du får barn
Video: Den första bröstmjölken (10 min)
Video: Bröstkompressioner (2 min)
Video: Hamburgergreppet (3 min)
Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)
Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning
Video: Toa-amning (amning the true story, 1)
Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen
Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!
Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!
Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress
Serie om tveksamma amningsråd:
Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?
Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)
Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:
Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947
Norah, om att amma 1973
Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973
Om mina egna erfarenheter av amning:
Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”
Fotokälla (hästbilden): Alberto-g-Rovi, Wikimedia Commons.
Tack för ett kanonbra inlägg. Eftersom jag just nu sitter parkerad i soffan hela dagarna med en bebis som ammar non stop mellan lunch och nattning läser jag det typ en gång om dagen för att hålla motivationen uppe ?
Stort tack också för all superbra information du lagt upp på den här sidan! Jag tror inte att jag hade klarar att amma vare sig första eller nu andra barnet utan dig och sagogrynet. Särskilt med tanke på alla korkade ”råd” man får om att inte amma för ofta. Tack vare er vet jag bättre och har t.om. fått ordning på bebisens tag om bröstet!
Tack för att du skriver detta, det värmer och peppar! Varma hälsningar från Lisen