22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

NÄR DU SNART SKA BÖRJA AMMA. Här är 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn. Det är en lista jag själv hade velat läsa, därför skriver jag den. Jag hoppas att listan kan hjälpa någon som väntar smått och är lika mycket nybörjare som jag själv var för några år sedan.

när du snart ska börja amma. Höggravid, glad, kvinna.

Med rätt kunskap om amning känner man sig tryggare från början och mycket blir enklare. Det är i alla fall min erfarenhet efter en krånglig amning med första barnet och en o-krånglig amning med det andra, då jag var betydligt bättre påläst.

Även om man tänkt delamma, amma rätt lite eller inte har tänkt så mycket på saken är det ändå en god idé att få en så bra start som möjligt. Sedan kan man välja hur man vill fortsätta. Så tänker jag!

Lästips: Amning i början — så vet du att bebisen får i sig tillräckligt med mjölk
Video: Amning och samsovning (43 min)när du snart ska börja amma. Nyfödd bebis på BB, ligger på mammans bröst. Barnmorska i bakgrunden.

Naturligtvis kan du läsa detta även efter att du fått barn! Det är inget måste att läsa på i förväg. Och upptäcker du att amning är mer omysigt än mysigt går det ju att sluta amma eller minska på det hela när som helst.

när du snart ska börja amma. Liten bebis ammar i babynest, mamman ligger på sidan på sängen.

Psst: Låt dig inte avskräckas av denna texts tal om sådant som smärta vid amning! Alla får inte ont eller besvär. För en del är det lätt att amma. För andra kan det bli utmaningar på vägen – och då är det toppen att veta vilka de allra bästa verktygen i amnings-verktygslådan är. Here we go!

när du snart ska börja amma. Verktygslåda.

22 skäl att läsa på om amning i förväg

Vad är vitsen med att läsa på om amning redan innan bebisen kommit? Jo, för då vet du att…

När du snart ska börja amma. Bebis på mammas bröst, på BB.

1. …det i regel ger en väldig bra start på hela amningen att låta bebisen kravla sig fram till bröstet mer eller mindre på egen hand direkt efter födseln.

Detta, visar forskning, är ett jättebra sätt att få bebisen att börja träna på att gapa stort om bröstet redan från första stund. Här är en film som visar hur detta kan fungera: Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min).

När du snart ska börja amma. Bebis suger på mammas bröst, på BB.

2. …rätt många får ont eller blir ömma i bröstvårtorna i någon utsträckning de första dagarna. Det är bra att veta att du kan få bort det onda fortare genom att jobba på tekniken.

För amning handlar mycket om teknik. Det hade jag själv ingen aning om innan jag fick barn. Små lägesjusteringar av bebisen i famnen kan vara skillnaden mellan amning som gör ont och amning som inte gör ont – se denna bildserie. Eller se denna video.

När du snart ska börja amma. Bebis på pappas bröst, på BB.

3. …att ha det nyfödda barnet hud mot hud främjar amningen. Hud mot hud-kontakt stabiliserar barnets kroppstemperatur, gör barnet lugnt och påminner honom/henne om att söka bröstet och amma.

Det kan vara lätt att missa bebisens tidiga hungersignaler om bebisen ligger påklädd och för sig själv, nedbäddad i en vagn eller en BB-plastbalja. Här är en kort video om hur nyfödda signalerar att de vill till bröstet: Tidiga amningssignaler (3 min). Här är en text i samma ämne.

Missar man de tidiga tecknen på att bebisen vill till bröstet händer förmodligen något av följande: 1) Bebisen sover, vaknar till av hunger och ger diskreta hungersignaler – men somnar om när ingen snappat upp signalerna. Och så uteblir ett möjligt amningstillfälle. Det kan göra att mjölkproduktionen inte får den stimulans att komma igång som skulle behövas. För ju mer amning i början, desto bättre för mjölkproduktionen. 2) Bebisen börjar gallskrika av hunger och en skrikande bebis är svår att lägga till bröstet. Trösta och lugna först, amma sedan.

Bärsjal eller bärsele underlättar hudkontakten! Läs mer om bärande av liten bebis i dessa blogginlägg: 20 skäl att bära en nyfödd och Våga sjala redan på BB!.

Har någon nämnt att du kanske kommer att behöva tilläggsmata bebisen direkt efter födseln? Det kan bli tal om det när den födande har diabetes typ 1 eller graviditetsdiabetes, till exempel. Hud mot hud är extra bra då, för att trigga bebisens amningsinstinkter.

Behöver du tilläggsmata de första dagarna och är mån om att få igång din amning på bästa sätt, kika också på den här texten: Amningsvänlig tilläggsmatning – här är expertens tips.

 Bebis på pappas bröst, på BB. Bebis ammar medan mamman sitter på toalocket.

4. …amning av bebis, särskilt helamning (alltså om man inte vill ge tillägg), innebär stundtals vääääldigt mycket amning. Var beredd på att bebisen mellan varven kommer vilja sitta fast som en sugpropp på dig, särskilt kvällstid, och protestera vid försök till nedläggning.

Det är jättevanligt med oro och maratonamning på kvällarna med en liten bebis . Läs mer här: Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akuta tips!.

Men att bebisar vill vara klistrade vid bröstet i timtal i början är inget dåligt. Inte ur bebisens eller bröstens synvinkel, i alla fall. Bebisen ammar och ammar för att suga igång mjölkproduktionen till max och behålla den på en lämplig nivå. En nyfödd vill dessutom ha jättemycket närhet, det är den ”programmerad” till.

Själv hade jag gladeligen suttit klistrad med vår förstfödda i soffan om kvällarna i början, bara jag hade vetat att ”sugproppsbeteendet” är normalt och att amningstillfällena glesas ut med tiden. Men det var ingen som hade nämnt detta, så jag antog (felaktigt) att min mjölk inte räckte. Och att bebisar inte vill ligga för sig själva – ja, det är så de flesta bebisar funkar. Här är en jättebra text om barn som bara tycks vara nöjda vid bröstet.

När du snart ska börja amma. Närbild bebis som ammar, inomhus.

5. …om bebisen glatt sveper en flaska ersättning eller urpumpad bröstmjölk efter amning betyder det inte nödvändigtvis att din mjölk inte räcker!

Här får man försöka minnas detta: Bebisar äter ofta det som bjuds dem, även när de inte är jättehungriga. Lite som när man själv kan tacka ja till en extra portion mat även om man egentligen inte är så vrålhungrig. Dessutom är ersättning mer svårsmält än bröstmjölk. Den kan göra bebisen mer ”däckad” än annars. Inget fel i att ge ersättning. Men vill du helamma har du här en förklaring till varför bebisar ibland kan ta en lång tupplur efter en flaska ersättning.

Läs mer här: Lista: De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur man begriper sig på dem).

När du snart ska börja amma. Pappa med alldeles nyfödd bebis innanför rocken, på busshållplats.

6. …du som är icke-ammande partner kan vara ett jättestort stöd i amningen! Du kan till exempel se till att erbjuda möjlighet till lugn och ro i början så att ammande förälder och barn får chans att lära sig amningstekniken tillsammans.

Du kan avlasta genom att ”ta” bebisen mellan amningar. Du kan till exempel strosa runt/diska/städa/sortera tvätt/gå en vända till matbutiken med er bebis i en gosig bärsjal eller i en bärsele. När du märker tidiga tecken på hunger hos bebisen langar du över barnet till den andra föräldern igen. Lär er gärna de tidiga, ofta rätt diskreta, hungersignalerna redan från dag ett, för det är galet mycket lättare att amma en bebis som inte vrålar och skriker.

Det kan också vara bra om ni båda läser samna texter och tar del av samma information om amning. Så här säger min sambo om den första tiden med vårt andra barn:

”Eftersom även jag hade läst på visste jag bättre vad du gick igenom vid olika tidpunkter och kunde till och med komma med tips som du tyckte hjälpte.”

När du snart ska börja amma. Nyfödd bebis ammar inomhus, i bara blöjan, sedd ovanifrån.

7. …det är fri amning och fri flaskmatning som är rådet numera. Låt barnet komma till bröstet även om det känns som att ”han åt ju alldeles nyss”. Fram till för några årtionden sedan råddes kvinnor att amma med tre eller fyra timmars mellanrum. Men sedan insåg man att det där med tidsbegränsningar snarare pajar än hjälper amningen. Då ändrades rekommendationen till ”fri amning”.

Att bebisens mage skulle behöva tid för att ”vila” mellan amningstillfällen stämmer inte, enligt dagens amningsexperter. Människomjölk är lättsmält och rinner fort genom kroppen. Det är som det ska vara.

Inte för alla, men för de flesta är det för sällan att ha 3-4 timmar mellan varje amning om man vill helamma. Att ha en bebis som kanske ibland har två-tre timmar emellan men som andra tider på dygnet vill amma varje eller varannan timme eller ännu oftare är vanligt och inget konstigt.

Magen på en nyfödd.
Magen på en nyfödd. Källa: babiesfirstlactation.wordpress.com.

8. …bebisens mage är inte större än ett körsbär dag ett! Bebismagen rymmer yttepyttelite i början. Den nyfödda bebisen behöver därför heller inga jättemängder per ”mål”. Titta gärna på den här videon innan det är dags för bebben att anlända: Video: Den första bröstmjölken (10 min). Där försöker jag illustrera hur detta hänger ihop och varför man inte bör oroa sig om det knappt ser ut att komma en droppe ur brösten de första dagarna.

I den här videon visar jag också hur råmjölk kan se ut och hur små mängder råmjölk som det är tal om i början: Video: Handmjölka råmjölk (6 min). Små mängder, men det är precis som det ska vara.

När du snart ska börja amma. Bebis ammar i bara blöjan, inomhus.

9. …utbud och efterfrågan råder i bröstmjölkens värld. Mer efterfrågan ger större utbud. Ammar du mer får du mer mjölk. Ammar du mindre får du mindre mjölk. Ju mer mjölk som lämnar brösten, desto mer producerar kroppen. Ju mindre mjölk som lämnar brösten, desto mindre blir nyproduktionen.

Det är så här fiffigt ”ordnat” för att mjölken hela tiden ska ligga i fas med bebisens behov. Skulle kroppen under en tid producera mer än bebisen behöver skulle man själv snart åka på otrevligheter som mjölkstockning och feber. Bröst som känns mjuka efter en dag med mycket amning signalerar till kroppen att producera mer mjölk. Omvänt: Bröst som är spända, hårda och mjölkfyllda signalerar till kroppen att göra mindre mjölk (förutom vid så kallad mjölkstas några dygn efter förlossningen då de flestas bröst helt naturligt är spända och hårda).

Känner man inte till denna princip kan det kännas logiskt att dra slutsatsen att man ska dra ut på tiden mellan amningar för att brösten ska få tid att ”fyllas på”. Men med fakta i ryggen vet du att det inte funkar så.

Bröstmjölk fylls dessutom på hela tiden i brösten, även under den stund som du ammar. Om du låter bebisen amma vid minsta pip, även om det stundtals känns frustrerande intensivt, brukar mjölkmängden hela tiden anpassas till bebisens behov. Det här hade jag själv inte en susning om innan jag fick barn och den kunskapsluckan ställde verkligen till det för oss redan från första stund. Här skriver jag om amningen av vårt första barn.

När du snart ska börja amma. Liten bebis ammar, sedd framifrån.

10. …efter några veckor eller så är brösten inte lika spända och känns inte lika sprängfyllda som den allra första tiden. Detta är jättevanligt och som det ska vara. Det är inte ett tecken på att mjölken plötsligt håller på att ta slut. Så här blir brösten när de har ”ställt in sig” på rätt mjölkproduktionsnivå.

När du snart ska börja amma. Liten bebis gapar efter bröstet, närbild.

11. …om du skulle få små sår för att bebisen inte gapar stort nog kommer såren med största sannolikhet att läka väldigt fort när du och bebisen fått snits på tekniken.

Det behöver inte ta lång tid. Och man kan amma på under tiden sår läker. Men det är alltid bra om man kan få hjälp av kunniga att finslipa tekniken. Har du en amningsmottagning vid ditt sjukhus är det toppen. Du kan prata med dem på telefon eller besöka dem.

Du kan också kontakta en hjälpmamma för råd, alltså en ideellt arbetande amningsrådgivare inom Amningshjälpen. Eller ta en titt här för att få tips: Video om amningsteknik (11 min) och Video: Tillbakalutad amning, ”laid back”, (11 min).

I den här texten kan du läsa om smärta vid amning och om vad en amningsrådgivare har att säga om så kallade amningsnappar. Läs mer om amning och bröstbesvär här, på 1177.

När du snart ska börja amma, magiska timmen. Nyfödd bebis gapar efter bröstet på mammans mage på BB.

12. …vården ibland missar att bebisen har ett kort tungband eller läppband. Det kan göra amningen smärtsam även om du gjort allt för att få in tekniken. Det kan vara bra att veta om att detta existerar, även om en minoritet råkar ut för det. Läs mer här!

När du snart ska börja amma. Liten missnöjd nyfödd bebis vid bröstet.

13. …en bra princip att gå efter de första dagarna är att en vaken bebis är en hungrig bebis.

På BB brukar det rekommenderas att bebisen ammas minst var tredje timme. Låt det gärna gå kortare tid än så emellan om barnet visar minsta signal på att vilja till bröstet. I början kan det nästan inte bli för mycket amning ur bröstens och bebisens synvinkel. Är bebisen till synes proppmätt efter att ha ammat och inte vill ha mer för stunden kan hon/hon mycket väl vara sugen igen efter en timme. Eller efter fem minuter.

När du snart ska börja amma. Liten bebis ammar och sover, har en hand på bröstet.

14. …du kan amma en slumrande bebis! Tycker du att din nyfödda bebis skulle behöva lite påfyllning funkar det ofta att lägga sig ner bredvid bebis och ”vifta” med bröstet över mun och näsa. Bebisen kommer sannolikt att somna om under amningen.

Men ibland är det lönlöst att försöka amma en trött nyfödd. Bebisen bara somnar på två röda, varje gång man försöker amma. Och det kan i värsta fall göra så att det blir för lite mjölk i magen på barnet.

Men det finns flera jättebra knep att ta till då! Kolla här: Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min). Bröstkompressioner, att man kramar om bröstet under amningen, är också en bra grej. Läs text och se video om bröstkompressioner här.

Det här hade jag själv gärna velat veta om i förväg, för det hade jag inte den blekaste aning om när min första bebis var nyfödd och trött. Och jag blev inte upplyst av BB om alla ovanstående knep, heller.

När du snart ska börja amma. Bröstkompressioner.

15. ….man kan höra små svälj-ljud när barnet ammar. Sådana ljud är bra, de betyder att mjölken just då rinner.

Här är en video där jag har spelat in hur det kan låta när en nyfödd sväljer mjölk: Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)Tänk dock på att sväljjuden kan vara svåra att höra de allra första dygnen. Bebisen i videon är fem dygn gammal.

Det finns fler tecken, också, på att mjölken kommer vid amning! Jag hade själv ingen aning om dessa tecken. Ingen sa något på BB och inget hade nämnt något i förväg. Jag önskar att jag åtminstone hade hört talas om detta, för det hade hjälpt mycket i början. Inbakade i dessa två texter finns beskrivningar på hur man märker att det kommer mjölk när man ammar:

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen och

Amningsvänlig tilläggsmatning – här är expertens tips! (se det stycke en bit ned i texten som heter ”Hur vet man att amningen fungerar bättre?”)  

När du snart ska börja amma. Bebis ammar på toalock, håller händerna på bröstet.

16. …du får mycket vägledning i hur mycket bebisen får i sig de första dagarna av att studera bebisens kiss och bajs. Runt dag fem bör bajset ha skiftat färg från det första mörkbruna nyföddsbajset till det gula och gryniga, ofta lite grönaktiga och rätt rinniga, amningsbajset. Läs här: Amning i början: Så vet du att bebisen får i sig tillräckligt med mjölk.

Kolla kissblöjorna också. Från och med dag fyra, ungefär, bör du kunna räkna till minst sex våta blöjor per dygn (länk på engelska). Ljust kiss är bra, det betyder att mycket vätska kommer in. Mörkt kiss efter att mjölken börjat ”rinna till” tyder på uttorkning. Helammade bebisar yngre än tre veckor bör bajsa varje dag. Om inte kan det vara ett tecken på att barnet får för lite bröstmjölk. Bebisen ska också vara pigg och vaken mellan varven.

När du snart ska börja amma. Två flaskor med urpumpad bröstmjölk.

17. …hur mycket bröstmjölk du får ut med pump säger väldigt lite om hur mycket mjölk du har att erbjuda din bebis. Många får ut nästan ingenting med pump, bara enstaka milliliter, men helammar ändå sina bebisar. Bröst och kroppar är olika!

Mängderna man får ut med pump minskar också ofta med tiden utan att det är något problem för det! Får man ut mindre efter en tid beror det snarast på att brösten då har ”ställt in sig” på rätt mängd, att balans råder i systemet.

Det är vanligt att ammande som också pumpar tror att mjölken håller på att sina när det plötsligt börjar komma mindre i pumpen. Men slå bort den tanken. Hur mycket som kommer vid pumpning eller handmjölkning är en usel indikator på kroppens förmåga att tillverka bröstmjölk.

När du snart ska börja amma. Liten bebis viftar vid bröstet.

18. …bebisen har massor med amningsinstinkter. Bebisen vid bröstet nafsar, nosar, söker efter bröstet med händerna, slår kanske på bröstet, öppnar och stänger munnen, slickar och ger ljud ifrån sig. Barnet gör så här för att förbereda sig för amning. ”Rooting” heter det på engelska, ”sök- och sugreflexen” på svenska.

Vet du lite om amning vet du att detta är ett fullt normalt och bra beteende! Bebisen behöver denna startsträcka, detta ”förberedelse-grejande” vid bröstet. Så låt bebisen få greja och ha sig om hen verkar vilja det, i flera minuter om så behövs.

Detta beteende resulterar i regel i att barnet till slut gapar riktigt stooort, med munnen på vid gavel. Det behövs för att amningen inte ska göra ont. Vet man inte så mycket om amning (been there) feltolkar man kanske det här förberedelse-beteendet vid bröstet. Man tror kanske att något är fel om bebisen låter, flaxar med armarna och inte omedelbart tar bröstet.

När du snart ska börja amma. Amning liggande med liten bebis i sängen, i babynest.

19. …du kan variera mellan olika amningsställningar. Känns en amningsställning svår, testa med en annan. Här är video om att amma liggande på sidan: Video: Amma liggande (9 min).

Du kan amma en nyfödd i bärsjal också om du vill. Kolla här om andan faller på när ni fått er bebis: Video: Amma i trikåsjal (8 min).

När du snart ska börja amma. Tillbakalutad amning, "laid back".

20. …du kan även amma halvliggande på rygg med bebisen ovanpå dig, mage mot mage. Se här: Video: Tillbakalutad amning ”laid back” (11 min). Och här: Amning laid back, några varianter (5 min).

Denna ställning kan vara superbra den första tiden om bebisen har problem med taget eller om bebisen inte tycks vilja eller kunna ta bröstet. Låt bebisen utöva alla sina sökbeteenden vid bröstet och mer eller mindre ta bröstet själv. Många gillar också denna amningsställning för att den upplevs som skön och avslappnad.

När du snart ska börja amma. Nyfödd bebis i mormors famn.

21. …bara för att din mamma eller mormor kanske inte kunde amma så säger det mycket lite om huruvida du kommer att kunna amma ditt barn så som du önskar. Att kvinnor under 1900-talet ofta haft problem att amma har väldigt lite med genetik att göra och väldigt mycket med dåliga amningsråd att göra. Läs, om du vill, om hur det var för min egen mamma på 1970-talet när hon skulle amma.

När du snart ska börja amma. Nyfödd bebis har ammat och tittar upp mot sin mamma.

22. …det kan inträffa oförutsedda saker som krånglar till amningen, som för tidig födsel eller sjukdom. Det kan ofta kan räta upp sig med amningen efter en tuff start – med rätt stöd, från kunniga personer. Men ibland känns det övermäktigt och funkar inte riktigt ändå trots bra stöd.

Med lite förkunskaper om amning har du nog – tror jag – ett bättre hum om var dina egna gränser kan tänkas gå. Du vet bättre i vilka lägen som du kan säga till dig själv: ”Det är jobbigt nu, men det här känns viktigt för mig så jag kämpar på ett tag till för jag vet att det sannolikt snart blir bättre”. Och vid vilken tidpunkt det kanske är läge att säga: ”Nä, nu räcker det”.

För du får självklart ändra dig när som helst och minska eller avsluta amningen utan att behöva försvara det valet inför andra.

När du snart ska börja amma. Tillbakalutad amning, "laid back".

Slutligen: För, säg, 100 år sedan var amningsteknik och i princip allt jag nämnt här ovan sådan kunskap som kvinnor förde vidare mellan generationerna och kunde hjälpa varandra med. En släkting eller någon i närheten kunde ge bra tips om amningen gjorde ont, till exempel. Så är det inte idag på samma sätt.

När du snart ska börja amma. Nyfödd bebis bärs på pappas bröst i grön bärsjal, utomhus.

Har du ingen i din närhet som har ammat och som skulle kunna funka lite som din ”coach”, desto större skäl att informera dig själv och eventuell partner. Så tänker jag, i alla fall.

Några bra källor till kunskap om amning:

Amning i vardagen. Toppenbra bok som lättfattligt och lättläst ger dig all den information om amning som du kan tänkas ga glädje av när det väl är dags. Du kan självklart ha glädje av boken efter efter att du har börjat att amma.

Amningskurs för blivande föräldrar. Superbra förberedande kurs som innehåller det mesta som man behöver inför amningen. Den är gratis på vissa håll! Arrangeras av Amningshjälpen och Sensus studieförbund. Jag gick denna kurs när vi skulle få vårt andra barn och är väldigt nöjd.

Sagogrynets blogg. Här finns massor av bra texter om amning, inte minst om amning när barnet är nyfött. Bara att börja läsa på! Bloggen drivs av en hjälpmamma, alltså en ideellt arbetande amningsrådgivare inom den ideella organisationen Amningshjälpen.

Amningshjälpens rådgivare, hjälpmammorna. Ideellt arbetande amningsrådgivare som svarar på frågor på sin lediga tid. Du kan kontakta dem redan när du är gravid om du skulle vilja. Du behöver inte välja någon person i ditt län, det går bra med vem som helst. Du kan ringa, mejla eller sms:a. Vissa hjälpmammor gör hembesök.

Norska Ammehjelpens videor. Här kan du bland annat se videor om bra tag och du får förslag i rörlig bild på olika amningsställningar.

Om amning på babybaby.se:

Om att läcka råmjölk eller inte under graviditet (text och video)   

Amningsvänlig tilläggsmatning – här är experterns tips!  

Video: Handmjölka råmjölk (6 min)   

Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar

Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen

Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)

Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)

Video om amningsteknik (11 min)

Video on breastfeeding technique (11 min)

Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)

Bildserie: Bra position och stort tag

17 supertrick när bebisen amningsstrejkar

Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)

Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!

 22 skäl att läsa på om amning innan du får barn

Video: Amma liggande (9 min)

Video: Den första bröstmjölken (10 min)

Mjölkstas!

Video: Handmjölkning (5 min)

Video: Bröstkompressioner (2 min)

Video: Hamburgergreppet (3 min)

Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)

Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning

Video: Toa-amning (amning the true story, 1)

Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips

Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen

Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!

Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress
Ger nyblivna föräldrar upp amningen för lätt?

Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)

Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)

Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:

Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947

Norah, om att amma 1973

Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973

Om mina egna erfarenheter av amning:

Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning

Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5

Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis

Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar

Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *