AMNING. Kan amning ta för mycket energi? Kan amning trötta ut en bebis så att bebisen tappar energi snarare får energi av amningen? Det får nyblivna föräldrar i Sverige ibland höra. Påståendet kan låta ungefär så här:
”Låt inte barnet ligga för länge vid bröstet, för då riskerar amningen att ta mer energi än den ger. Bebisen blir trött av att suga.”
Stämmer detta påstående? Föräldrar får höra detta titt som tätt även i Nordamerika men det är helt felaktigt, säger den kanadensiska läkaren och amningsspecialisten Jack Newman. Påståendet om amning som ”energitjuv” bygger på missförstånd, menar han. Läs i det här blogginlägget om vad han menar att missförståndet är. Läs även om hur en svensk amningsexpert, Mia Westlund från Amningshjälpen, resonerar i frågan.
Jack Newman har jobbat med amning under decennier och är en flitig bloggare. Han skriver ofta om den okunnighet som han tycker sig se i amningsfrågor i hälso- och sjukvården.
Varför är då påståendet om att ”amning tar energi av barnet” felaktigt? Så här resonerar Jack Newman – och andra amningskunniga som jag har talat med i ämnet:
”Det är inte amningen som tar energi”
Bebisar kan ibland, av olika skäl, ha svårt att få ut mjölken från bröstet på ett effektivt sätt. Bebisen får kanske ut mjölk, men inte riktigt i de mängder som han/hon skulle behöva. Följden kan då bli att barnet inte ökar i vikt på önskvärt vis.
Ofta handlar det om att förälder och barn ännu inte riktigt fått snits på amningstekniken. Har barnet ett för litet grepp/tag om bröstet flödar mjölken oftast inte lika bra som den annars hade gjort. Så kallade amningsnappar kan också göra att flödet blir mindre. Om bebisen istället har ett stort tag om bröstet kan mjölken flöda maximalt.
Svårigheter för ett litet barn att få ut tillräckligt mycket mjölk kan också handla om att tungbandet är kort, att barnet är för tidigt fött, medtaget på grund av sjukdom – ja, det finns en rad möjliga skäl.
Vad händer när mjölkflödet är svagt? Ja, då brukar bebisar somna. Nästan alla bebisar under två månader somnar när flödet är svagt eller avtar vid ett amningstillfälle, säger Jack Newman i Kanada.
Har man en liten bebis som av olika skäl har lite svårt inledningsvis att på ett effektivt sätt att få ut mjölk från bröstet och bebisen hela tiden somnar vid bröstet och inte går upp i vikt på önskvärt vis – ja, då kan man kanske dra slutsatsen att det är själva amningen, som fysisk aktivitet, som tröttar ut barnet och gör att det inte ökar i vikt.
Men det är alltså en felaktig slutsats, menar Jack Newman och andra amningsexperter. Det är de andra faktorerna – sjukdom, bristande amningsteknik, anatomiska hinder med mera – som gör att barnet för tillfället inte kan amma på ett riktigt effektivt sätt.
Det är dessa andra faktorer som gör att barnet kanske somnar superfort vid bröstet och sedan mest ligger och gos-snuttar sovande och inte går upp i vikt. Och dessa faktorer går ofta att göra något åt. Det är det positiva i allt detta!
Vad kan man göra, då?
Amningstekniken kan jobbas på så att bebisen får ett starkt och bra mjölkflöde. Tips om amningsteknik finns här, här och här.
Amningsnappar kan ofta skippas med hjälp av lite coachning från någon amningskunnig eller via dessa tips från Amningshjälpen. Korta tungband kan klippas av kunnig vårdpersonal.
Bröstkompressioner kan göras för att snabba på mjölkflödet när det är svagt eller verkar avta. ”Aktiv amning” är jättebra för att få barnet att hålla sig vaken en stund till vid bröstet så att han/hon får mer mjölk i magen och mer energi.
Man kan ge lite urmjölkad mjölk (eller ersättning) på en tesked före amning för att en trött bebis ska kvickna till och orka amma.
Man kan behöva amma barnet oftare och gärna vid de allra tidigaste hungersignalerna – en nyfödd som ammar med många timmars mellanrum kan tappa energi och blodsocker och bli så trött att han/hon knappt har ork att amma. En ond cirkel, alltså.
Här kan du se en video från denna blogg om hur nyfödda signalerar att de vill till bröstet: Tidiga amningssignaler (3 min).
Och inte minst hjälper det att själv lära sig skilja på när barnet ammar aktivt, det vill säga sväljer mjölk i klunkar, och när barnet mest ”snuttar”, det vill säga gör sugande rörelser utan att särskilt mycket mjölk kommer. Det är jätteviktigt.
Amning och sugande är inte bara mjölk
För: All amning innebär inte att mjölk hamnar i magen på barnet. Det finns mycket amning som är ”snuttande” snarare än mjölköverföring. Inget ont i snuttande, men behöver barnet mer energi behövs mer av den sorts amning som ger mjölk.
Läs om hur du märker skillnaden mellan ”mjölk-amning” och ”snuttande” i denna text: Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen.
”Bebisar svarar på mjölkflöde!”
Tilläggsmatning kan behövas för bebisar som är sjuka eller för tidigt födda eller av andra skäl behöver ett extra tillskott av energi under en tidsperiod. Är man mån om amningen kan man amma och tilläggsmata samtidigt.
Här har jag gjort en video om hur ett tillmatningsset fungerar. Det är en tunn sond som stoppas in i barnets mun. Via den och tillhörande flaska ger man tillskott av modersmjölk eller modersmjölksersättning under pågående amning.
I den här videon visar Jack Newman hur man kan använda ett tillmatningsset. Denna video råkar också visa något väldigt viktigt i hela resonemanget om amning och energi, menar Jack Newman.
24-25 sekunder in i videon ser man hur sonden hamnar på plats på ett bra sätt och barnet börjar få i sig extra bröstmjölk via den. Föräldern gör samtidigt bröstkompressioner som snabbar på flödet i bröstet (exempel på bröstkompressioner på bilden nedan).
Barnet, som först i videon verkade dåsigt, piggnar omedelbart till när mjölkflödet ökar. Från att ha varit trött börjar barnet synbart suga och svälja mjölk för glatta livet.
Slutsatsen av det som syns på videon – och som kan ses vid många ”vanliga” amningstillfällen bara man är lite uppmärksam – är följande, menar Jack Newman: Stort mjölkflöde leder nästan automatiskt till att barnet ammar i stora klunkar, sväljer mycket och får mycket mjölk i magen. Han skriver till babybaby.se:
”Nej, amning tröttar inte ut bebisar! Bebisar svarar på mjölkflöde! Om mjölkflödet saktar ned eller är lågt blir barnet trött och somnar, särskilt om barnet är under två månader. När flödet är snabbt vaknar barnet till igen.”
Behöver en bebis mer mjölk i magen är det alltså fel råd att tidsbegränsa amningen. Det rätta är istället att se till att barnet får så många stunder och minuter som möjligt under dygnet med ett stort mjölkflöde.
Du kan se ett litet barns ”svar” på ett plötsligt ökat mjölkflöde även i dessa videor från babybaby.se: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min) och Bröstkompressioner (2 min).
Obs, obs! Mjölkflödet är inte konstant stort ens när amningen fungerar felfritt. Mjölkflödet varierar helt naturligt, både under dygnet och under ett amningstillfälle. Mjölken kommer i omgångar, så kallade utdrivningar. När en omgång pågår för fullt märker man det på att barnet sväljer och klunkar intensivt. Sedan avtar flödet och upphör kanske helt – och då nickar bebisen gärna till. Efter en stund, om bebisen fortsatt att snutta på bröstet i sitt sovande eller dåsiga tillstånd, kan flödet sätta igång igen. Det brukar man märka genom att bebisen plötsligt börjar klunka ivrigt och tydligt igen.
Det viktiga för en liten ammad bebis som behöver massor med energi är att få till många sådana här utdrivningar per dygn och att få bebisen att ta ett stort tag om bröstet, så att bebisen kan ta emot maximalt av den mjölk som brösten vill ”skjutsa ut”. Ett sätt att få fler utdrivningar och mer mjölk är att byta bröst fram och tillbaka.
Amma hellre ofta och kortare än sällan och längre! Alltså amma hellre 20 minuter varje timme än 40 minuter varannan timme – bara för att ta ett tänkt exempel. Med mer frekvent amning får du fler utdrivningar vilket i sin tur kommer att leda till mer mjölk.
Inte bara barnet som jobbar
Det här är också jätteviktigt att begripa i sammanhanget, tycker Jack Newman i Kanada:
Det är inte barnet som gör hela jobbet vid amning – långt därifrån. Bebisen hjälper givetvis till att få igång mjölkflödet, men en stor del av ”jobbet” sker i den ammande förälderns kropp. Det är brösten som driver ut mjölken i omgångar, bland annat tack vare reflexmässiga mekanismer. Ibland behövs inte ens bebisens mun för att mjölken ska börja rinna, det kan räcka med ett gnyende från sängen eller barnvagnen.
Tänker man sig, felaktigt, att allt jobb ligger på barnet, att barnet ligger och suger ut mjölken klunk för klunk och kämpar helt på egen hand, då ligger det också nära till hands att tänka på amning som en väldigt ansträngande aktivitet, menar Jack Newman.
”Amning inte jobbigare än nappen”
Mia Westlund är barnmorska, ”hjälpmamma” i den ideella organisationen Amningshjälpen och internationellt certifierad amningsrådgivare. Hon är också skeptiskt inställd till påståendet av amning riskerar att trötta ut en nyfödd. I så fall borde man väl rimligen varna för nappsugande enligt samma logik, säger Mia Westlund.
”Jag begriper verkligen inte varför det skulle gå åt så mycket mer energi att suga på bröstet än att suga på en napp.”
Hon betonar vikten av att föräldrar får hjälp att kunna avgöra när bebisen ammar aktivt, det vill säga får mjölk, och när den inte gör det. Hon talar om ”nutritivt” och ”icke-nutritivt” sugande, det vill säga sugande som ger näring och sugande som inte gör det.
Precis som vårdkollegan Jack Newman i Kanada säger Mia Westlund att det är viktigt för föräldrar att kunna avgöra när det sker bra mjölköverföring och inte.
Hon påpekar samtidigt att det inte finns något dåligt med ”icke-nutritivt” sugande – så länge barnet får den energi som det behöver över dygnet. Amning och sugande har många funktioner samtidigt: Mjölk och energi, tröst, mys, insomningshjälp, smärtlindring – you name it.
”All amning är bra! Det finns amning som ger mjölk i magen och amning som inte ger så mycket mjölk i magen. Men all amning är bra och fyller en funktion”, säger Mia Westlund.
Sammanfattningsvis
Amning, enligt de experter jag har talat med, är i sig inte uttröttande. I alla fall inte i någon nämnvärd utsträckning. Föräldrar till ett barn som ligger i timtal vid bröstet och inte går upp i vikt behöver hjälp med vad som ligger bakom den skrala tillväxten.
Amningsteknik, amningsnapp, kort tungband, allergier, sjukdomstillstånd, bristande förmåga hos föräldrarna att skilja på ”snutt” och stor mjölköverföring – något är det.
Att ett litet barn skulle riskera att hamna på något slags netto-minus energimässigt till följd av själva den fysiska aktivitet som amning är – ja, det verkar orimligt, enligt de amningskunniga som jag har talat med.
Är barnet sjukt eller för tidigt fött kan amningen fungera bättre med tiden, kanske efter en period med lite extra tillskott som hjälper barnet att få ork och energi.
Ibland kan det gå extremt fort att åtgärda det som felar. Jag ser många föräldrar vittna om att deras bebisar nästan över en natt börjat öka i vikt sedan amningsnappen tagits väck, till exempel. Att få hjälp av någon kunnig med amningstekniken kan också ge snabb och stor skillnad. Ibland är det bara några centimeters justeringar i famnen hit eller dit och ett par lugnande ord från någon kunnig som blir helt avgörande.
Lästips!
Har man tilläggsmatat en tid går det oftast att fasa ut tilläggsmatningen när barnet mår bättre och amningen går mer på räls. Det kan krävas lite jobb, men det går för det mesta! Här finns konkreta råd: Tillbaka till helamning – expertens bästa tips.
Här är några läs- och videotips från denna blogg (några är redan nämnda) om saker man själv göra för att få mer mjölk i magen på bebisen:
Video: Bröstkompressioner (2 min)
Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)
Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen
Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)
I slutet av detta blogginlägg finns en lista på bra resurser vad gäller hjälp med amningen: När det gör ont att amma.
Obs! Misstänker du att din nyfödda bebis har dippat i blodsocker och på grund av det blivit tröttare än vanligt bör du omedelbart rådgöra med vården, till exempel BB eller 1177.
Varmt tack till hjälpmammor och andra medlemmar i Amningshjälpen för er hjälp med denna text!
Om amning på babybaby.se:
Mjölkstockning (och white spots)
Amningsprylar! Önskelista till blivande ammande
Amma eller pumpa på jobbet – här är dina rättigheter
Pumptips till dig som ammar och jobbar
Byta bröst – ett sätt att öka mjölkproduktionen
Lista: De fem mest förvirrande sakerna om amning (och hur man begriper sig på dem)
Video: Bebis hittar bröstet på egen hand efter födseln (19 min)
Video om amningsteknik (11 min)
Video on breastfeeding technique (11 min)
Video: Tillbakalutad amning, ”laid back” (11 min)
Bildserie: Bra position och stort tag
17 supertrick när bebisen amningsstrejkar
Video: Aktiv amning, 4 knep för mer mjölk i bebismagen (7 min)
Kvällsoro, maratonamning och magknip: 17 akut-tips!
22 skäl att läsa på om amning innan du får barn
Video: Den första bröstmjölken (10 min)
Video: Bröstkompressioner (2 min)
Video: Hamburgergreppet (3 min)
Video: Nyfödd sväljer bröstmjölk (2 min)
Amning och ont i ryggen – mina åtta bästa tips för skönare amning
Video: Toa-amning (amning the true story, 1)
Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amma mer och tilläggsmata mindre – här hittar du pepp och supertips
Caroline: ”Så började vi helamma igen”
Därför ammar vi ute – och inte alltid med stil
Amningsbilder som ljuger
Stöd Amningshjälpen
Jag har fått ett fint pris, Bröstpriset 2016!
Därför älskar jag amningsmottagningen
Tänk på detta, BB och BVC!
Glädje och ilska på amningskonferens
Amningskurs till alla som vill!
Varför stressen i förlossningsvården pajar amningen – och varför detta är viktigt
Nyblivna föräldern Maria om amning i förlossningskrisen: Jag grät av stress
Serie om tveksamma amningsråd:
Amma max 15 minuter per bröst – bra amningsråd?
Amma på samma bröst två gånger på raken – bra amningsråd?
Kan amning ta för mycket energi av barnet? Expert: Nej!
Serie om vanliga ”jobbiga grejer” vid amning:
När bebisen vill amma precis jämt (jobbiga grejer vid amning, del 1)
Sprängfyllda och läckande bröst (jobbiga grejer vid amning, del 2)
När det gör ont att amma (jobbiga grejer vid amning, del 3)
När bebisen favoriserar ett bröst (jobbiga grejer vid amning, del 4)
När bebisen amningsstrejkar (jobbiga grejer vid amning, del 5)
Intervjuserie om att föda barn och amma ”förr”:
Ulva, om att amma 1949
Linnéa, om att amma 1947
Norah, om att amma 1973
Nancy, om att amma 1955
Inga, om att amma 1968
Mamma, om att amma 1973
Om mina egna erfarenheter av amning:
Det hade jag velat veta om amning
Amningsförtvivlan och amningspress
Nytt barn, ny amning
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 1
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 2
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 3
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 4
Vi har fått en baby! Amningsdagbok, del 5
Empati kan inte ersätta amningskunskap
Jag störde mig på ammande mammor
Varför jag ammar ett barn som inte är bebis
Video: Därför ammar jag min tvååring (2 min)
Två barn vid bröstet! Om att amma syskon i olika åldrar
Trebarnsmamman Lisen ammade på stranden: ”Ingen sa någonting”
Hade ju varit ganska konstigt att mänskligheten överlevt så länge om inte amning var så effektivt och bra (och alla andra däggdjur för den delen). Jag hoppas att bäbisen i magen är lika bra på att amma som sin storasyster för det gick så bra och enkelt för första stund. Skönt att inte behöva oroa oss över viktuppgång osv. Nu vet vi iaf mycket mer också tack vare lyckad amning och all bra info på denna blogg!
När kommer bebisen i magen ut? 🙂
Tack för din kommentar!
I juni 🙂 innan dess ska vi byta sovrum och köpa en till 90säng så vi kan ha en 2,70 meters familjesäng för alla 4. Jag vet inte om jag kommit på idén ifall du inte skrivit och berättat om er stora säng. Hoppas det ska bli bra!
Grattis! Härligt! 🙂