CHECKLISTA TILL BEBIS. Jisses vad jag gjorde listor när jag var gravid med vårt första barn. Kom-ihåg-listor…
…och köpe-listor, bland annat i Excel för att beräkna kostnader. Spjälsäng, madrass, barnvagn, krämer, babyskydd, amningsprylar.
Slutsumman i Excel ökade lika stadigt som storleken på min mage.
Jag försökte snåla och köpa begagnat, men det blev rätt många tusenlappar ändå.
Flera av de dyraste grejerna använde vi aldrig. Eller så använde vi dem så sällan att priset per användningstillfälle – och all tid man la ner på att hitta grejerna! – svårligen kunde försvaras. I efterhand, alltså. Det var ju inte lätt att veta, då innan!
Men nu vet jag. Så nu har jag, i brist på min gamla köpa-till-bäbis-checklista som försvunnit, roat mig med att gå igenom en checklista från en stor babyprylkedja. Jag har radat upp, i urval, vad butikskedjan tycker att vi konsumenter behöver inför bebisens ankomst – och vad som i vårt fall blev onödiga utgifter.
Vad tyckte du blev helt onödigt? Vad kunde du/ni inte vara utan under bebistiden? Kommentera gärna!
Jag har i listan nedan satt BU för sådant vi inte har behövt och BRA för sådant som vi har behövt.
Jag har även kryddat sammanställningen med i mitt tycke bra alternativ. Så detta blir som min egen, uppdaterade och reviderade, bebis-checklista! Hoppas ni kan få lite nöje och möjligen lite nytta av den.
BRA ELLER BU? Babykedjans checklista
CHECKLISTA, BARNVAGN: Liggdel, bäddutrustning, åkpåse, skötväska, regnskydd, insektsnät, solskydd, hjulskydd, bilstolsadapter.
Min kommentar: BU. Innan jag fick barn trodde jag att alla bebisar älskar sin barnvagn och sussar sött i den i timtal per dag. Tji fick jag.
Visst sov bebisen där. Några gånger. Men för det mesta, när vi försökte få henne att sova i vagnen, blev hon mest bara ledsen. Glad blev hon först när hon fick vara i famnen, nära oss.
Däremot har alla våra bebisar blivit kolugna och sussat sött i bärsjal och bärsele. Läs mer om det här och här. Och här och här. Tips för bärande ute när det är kallt finns här och här.
Jag var faktiskt inne på det rätt länge, under graviditeten, att vi skulle vänta med vagnköp och bara ha bärsjal till en början och se hur det funkade. Men alla sa åt mig att vagn var ett måste. En strikt nödvändighet. Men så blev det alltså inte för oss. Vi tyckte till och med att allt bärande till slut var supermysigt och sörjde inte vagn-disset. Så kan det gå. Det bästa hade varit att vänta ett halvår eller år, som jag hade tänkt från början, och då köpa en billigare och enklare sittvagn. För sitta och åka vagn var lite roligare, tyckte bebis. Jaja, det är lätt att vara efterklok – eller hur?
Däremot blev en begagnad dubbelvagn en kär ägodel när vi blev trebarnsföräldrar! De två större barnen har diggat att sitta i den ihop medan minstingen mest åkt bärsjal och bärsele.
CHECKLISTA, SÄNG: Säng, madrass, spjälskydd, madrasskydd, kudde, täcke, bäddset.
Min kommentar: BU. Onödiga utgifter, igen. Och igen, inte lätt att veta i förväg! På alla bilder jag hade sett låg bebisar och sov nöjt i sina spjälsängar. Det gjorde inte vår bebis. Inte ofta, i alla fall.
Visst hände det att bebisen sov i spjälsängen. Framför allt efter att jag tagit bort ena långsidan, höjt madrassdelen till exakt rätt höjd med skruvar och vinkeljärn och skruvat ihop hela härligheten med vuxensängen så att bebisen kunde ha kroppskontakt med någon av oss vuxna på natten.
Men mest glädje i början vad gäller sovprylar hade vi nog av det babynest med mjuka kanter som jag hade köpt billigt på Blocket. Med det sov bebisen med oss i vuxensängen och vi slapp ligga med halva kroppen in i spjälsängen om nätterna. Med de två yngre syskonen har jag lärt mig att amma i babynestet också, se video här.
Det har också blivit mer och mer regelrätt samsovning med tiden. Då behövs inga extra prylar, bara några försiktighetsåtgärder (inga tjocka kuddar och täcken nära bebis, ingen alkohol eller rökning hos de vuxna med mera). Tips i ämnet finns bland annat här och här. Om samsovningens betydelse för amning, läs här.
Vårt äldsta barn har för övrigt gått direkt över till egen säng, utan spjälsäng som mellanstation.
CHECKLISTA, SKÖT-PRYLAR: Skötbord, skötbädd, badbalja, badhjälp, feber/bad-termometer, nagelsax, tvål, olja, schampo, tvättservetter (våta och torra), nappflaska, flaskborste, sugnapp, blöjor, blöjhink.
Min kommentar: BU och BRA. Vi hade ett smalt badrum förut. Att då ha ett skötbord som gick att fälla ut från väggen var superbra. Jag vet föräldrar som byter blöja på sängen eller på golvet och då behövs knappt någonting. Men jag får lätt ont i ryggen, så ett skötbord i bra höjd är perfekt för mig.
Blöjor är bra att ha några i förväg. Likaså några vanliga tvättservetter. Våtservetter har vi dock skippat helt med tiden. De känns onödiga. Jag sköljer hellre av en röd eller bajsig barnrumpa i handfatet, möjligen efter att ha torkat av det värsta med en liten handduk eller servett först. Bajset hos åtminstone helammade bebisar är oftast väldigt rinnigt, lätt att spola av och inte heller illaluktande eller äckligt enligt min mening. Jag tror mig minnas att vår första bebis, som ersättningsmatades, inte var riktigt lika lätt att spola av emellanåt – minnet är lite vagt just på den punkten. Någon får gärna upplysa mig om hur det ligger till.
För det mesta skippar jag även numera tvål och oljor. Behövs lite olja vid rengöring funkar det ofta fint med lite olivolja, eller kokosolja om man har det. Man kan lufttorka tvättad bebis på skötbordet eller torka bebisen med mjuk handduk.
Nappflaska fick vi användning för till första bebisen då amningen rätt snart barkade åt fanders. Men hade jag vetat var och hur jag kunde få bra hjälp med amningen hade vi skippat flaskan. Det är ju en annan sak om man vet att man vill flaskmata. Läs här om varför min första amning gick snett och var du som vill amma kan få den bästa hjälpen.
Nappen hade jag också skippat med facit i hand, i alla fall till en början. Amningsrådgivare avråder från napp innan amningen är på räls och man ser en stadig viktuppgång hos barnet. Det eftersom nappsugande bland annat kan dölja de viktiga tidiga amningssignalerna. Napp i början kan göra amningen svårare än den hade behövt bli om ens önskan är att amma – särskilt om man vill helamma.
Napp kan vara skönt att ha som avlastning, men är inget absolut måste, vill jag tillägga. Vår tvåa och trea har knappt velat ha napp och det är rätt skönt att slippa famla runt bland lakan och leta tappade nappar sjuttioelva gånger per natt, som vi gjorde med barn nummer ett. Att få barn nummer ett att sluta suga på sin kära napp blev också en segdragen och jobbig historia.
Tummen ner, i vårt fall, för badbalja också. Bebisen har fått plaska i handfatet, tillsammans med någon vuxen i badkaret eller helt enkelt bara sköljts av under kranen när det har behövts, där det har behövts. Jag minns inte att vi badade bebis nummer tre alls de första månaderna. Det hanns liksom inte med. Han var ren och luktade gott ändå med de rengöringar han fick.
Febertermometer är dock bra att skaffa sig i förväg, tycker jag. Vi önskade oss en dyr en, av mormor. Nagelsax kan jag också rekommenderas, så BRA på de punkterna. Bebisnaglar är små och livsfarliga. Det är bra att ha en sax utan spetsiga ändar.
Särskild blöjhink skaffade vi aldrig. Jag har inte saknat det heller. De speciella påsarna var dyra som sjutton. En vanlig hink med lock och billiga avfallspåsar från Ica eller Hemköp funkade bra, tyckte jag.
Litet tips: Vi har kört en del med att hålla naken bebis i knävecken ovanför toaletten och därigenom fått en del bajs i toan istället för i blöjan. Det har vi gjort från första början med bebis två och tre. Annars har bebisen haft blöja, på sedvanligt vis. På detta sätt, som ibland kallas babypottning, har vi undvikit rätt många bajssaneringar och ilsket röda bebisrumpor (och behov av diverse salvor mot det röda). Vi har sparat en del blöjor på kuppen också, vilket är trevligt för plånboken. Läs mer på Bjöjfri bebis om hur du kan testa babypottning.
CHECKLISTA, KLÄDER: Body, byxor, strumpor, mössa.
Min kommentar: BRA. Kläder är bra! Det är till exempel en bra idé att ha en inte alltför tjock mössa som täcker öronen på barnet, gärna i ull. Till exempel en sådan mössa som vår bebis har i bärsjalen på pappas bröst nedan.
Pyttesmå strumpor får man inte så ofta i present, enligt min erfarenhet, så det kan vara bra att skaffa några i förväg. Sockor tenderar också att trilla av eller på annat sätt försvinna spårlöst, så det är bra att ha några par.
Och här är ett hett tips om ni inte tycker att det är ett stort nöje i sig att shoppa och fixa i ordning bebiskläder:
Har ni vänner och släktingar som med största sannolikhet kommer att ge er och bebisen presenter efter födseln, var medvetna om att ni troligen kommer att få mycket kläder. Förmodligen tillräckligt för att täcka stora delar av behoven den första tiden. Det är kul och enkelt att shoppa bebiskläder till en nybliven familj, så det är en given present för många.
Vi hade faktiskt i princip klarat oss helt under de första månaderna med de kläder vi fick i present före och efter bebisens ankomst. Det var helt nya kläder samt använda kläder som vi fick av vänner som inget hellre ville än att göra sig av med gamla bebiskläder. Oftast var kläderna i mycket gott skick. Små bebisar hinner ju ofta knappt slita på kläderna innan de växer ur dem.
CHECKLISTA, FÖR MAMMA. Amningsbehå, graviditetsbälte, amningsinlägg, bröstpump, bindor, amningströja, amningskudde, stödtrosa.
Min kommentar: BRA och BU. Vill du amma kan det vara jätteskönt med en amningskudde. Men lite varning för att det kan vara svårt att veta i förväg vilken som kommer att passa en bäst. Jag hade flera till första barnet och tyckte inte att någon var riktigt skön. Till andra barnet hittade jag en optimal amningskudde.
Mitt tips är att om möjligt låna någons kudde eller kuddar till en början, och prova. Testa kanske den som finns på BVC? Här har jag skrivit ett helt blogginlägg om vad jag tycker att den som vill amma behöver.
Amningsbehå kan vara bra, men köp den inte för tidigt under graviditeten skulle jag säga! Brösten hinner växa mer än man tror.
Bröstpump är heller inte någon absolut nödvändighet om man inte vet från början att man vill pumpa. Är brösten väldigt spända några dagar efter födseln är det förmodligen mjölkstas som har satt in, läs mer om det här. Man måste inte pumpa då. När brösten är tokspända kan man lätta på trycket genom att handmjölka eller, ännu bättre, låta bebisen amma så mycket det bara är möjligt.
Många läcker mjölk och tycker att det är skönt med amningsinlägg i behån. Jag har knappt läckt mjölk och knappt behövt mina inlägg även med de bebisar som jag har helammat. Bindor är bra att ha, tycker jag, så ett plus på den.
Stödtrosor, sådana där sjukt fula nättrosor, tog jag med mig ett antal av hem från BB. Jag frågade och det var ok. Det gick att tvätta dem i tvättpåse i tvättmaskin.
Graviditetsbälte vet jag inget om. Bu eller bra, någon?
CHECKLISTA, KOMPLETTERANDE UTRUSTNING: Babysitter, bärsele, trådlös barnvakt.
Min kommentar: BU. För allt utom bärsele. Här, här, här och här kan du köpa bra bärselar, till exempel (obs, disclaimer, jag jobbar extra ibland i den förstnämnda butiken).
Allra mest gillar vi föräldrar dock bärsjal med nyfödd bebis, allt sedan den delvis oavsedda ”sjaltillvänjningen” som bebis nummer ett ordnade åt oss, hon som var vagnvägrare.
Till den första babytiden rekommenderar jag en så kallad trikåsjal, en stretchig typ av bärsjal. En stor fördel, förutom att det är väldigt mysigt, är att föräldrar utan problem kan använda samma bärhjälpmedel, man behöver inte justera remmar fram och tillbaka som kan behövas med bärsele när bärarna är olika stora/långa. Knyt-tips för trikåsjal här, här och här. Det är inte så svårt med bärsjal, bara man har liiite tålamod med sig själv och bebis de första gångerna. Bärsjal kan funka finfint även om man, som jag, har kroniska muskel- och ledbesvär.
Babysitter, då? Jag fick en begagnad babysitter av en jobbarkompis till första barnet. Han verkade ärligt talat mest vara glad att bli av med den. Och efter ett tag var jag glad att bli av med den också. Bebisen tyckte det var halvkul att sitta i babysittern, en minut eller två gick väl bra med sedan ville hon upp i famnen. Jag snubblade också ett antal gånger över babysittern och höll på att slå mig fördärvad. Babysittern kunde i och för sig vara bra när jag behövde ta en dusch och kunde ha barnet på golvet nära mig. Men en filt hade funkat också.
När bebisen ville upp satte jag henne oftast i bärsjalen. När hon blivit några månader började jag ha henne på ryggen medan jag gjorde annat i hemmet. Otroligt praktiskt, ett trick som jag önskar att alla kände till! Och ett kul och mysigt alternativ till babysitter, skulle jag säga. Mer om ryggbärande i sjal och sele här.
Trådlös barnvakt kan säkert vara fiffigt, men vi bor inte så stort och har inte behövt någon. Dessutom har våra bebisar inte sovit särskilt långa stunder ensamma ändå. De har sovit betydligt bättre nära oss, i sängen eller i soffan eller bärsjalen kvällstid.
CHECKLISTA, STIMULANS: Mjukisdjur, skallra, musikmobil.
Min kommentar: BU. Ni som har givmilda vänner och släktingar kommer antagligen att få så mycket mjukisdjur till barnet.
Nallarna och alla de andra djuren blir med tiden (det går rätt fort) en hel djurpark som måste åka särskild djurtransport till källare eller vind. Valda delar av djurparken, i alla fall.
Dessutom ska man vara lite försiktig med stora fluffiga djur där bebisen ska sova, de kan i värsta fall täppa till luftvägarna. Skallra brukar också vara en populär present, jag tror att vi fick åtminstone ett par stycken av snälla släktingar när vi var nyblivna föräldrar. Musikmobil har jag aldrig ens tänkt på, måste jag erkänna. Vad säger ni som läser?
CHECKLISTA, BRA ATT HA (kan vara bra för en del mammor, enligt checklistan): Bröstvårtskräm, bröstvårtsskydd.
Min kommentar: Mest BU. Olika föräldrar har såklart olika erfarenheter. Min erfarenhet är att bröstvårtskrämen som jag köpte i förväg på apoteket, med sedvanlig krämkonsistens, var helt värdelös. Den var som en vanlig hudkräm, fast dyrare. Däremot var det skönt att ibland smörja bröstvårtorna med ullfettssalva, typ Purelan.
Men det som verkligen gjorde skillnad för ömma bröstvårtor var att få snits på amningstekniken. Klicka på bannern nedan så får du massor med videotips som jag har sammanställt.
Se även denna bildserie. Att få in tekniken så snabbt som möjligt är viktigare än vad många tror när första barnet anlänt. Själv fick jag inte bästa hjälpen från BB eller BVC utan från amningsmottagningen på mitt sjukhus samt från Amningshjälpen. Längst ned i detta blogginlägg om smärta vid amning finns en lista med ställen där du kan få hjälp!
Jag vet inte exakt vad som avses med bröstvårtsskydd. Sökningar på nätet ger mig två typer av träffar. Dels det som också kallas amningsnapp och som sitter ovanpå bröstvårtan vid amning.
Dels det som även kallas uppsamlingskupor och som skyddar bröstvårtorna mot skav från kläder mellan amningar och som också kan samla upp läckt mjölk.
Jag tycker själv inte att något av detta måste införskaffas i förväg, bara utifall-att. Amningsnapp kan i värsta fall ställa till med fler problem än den löser. Den kan göra det svårare för bebisen att få ut mjölken, inte minst. Försök att i första hand få kompetent hjälp med amningstekniken om bröstvårtorna gör ont. Det är mitt bästa tips. Uppsamlingskupor kan vara bra om man besväras av mjölkläckage, vilket är vanligt i början.
Själv köpte jag både amningsnappar och uppsamlingskupor. Det, i kombination med magdropparna som BVC rekommenderade (men som i vårt fall inte gjorde någon märkbar skillnad) gjorde min apoteksräkning rätt saftig i slutändan. Till väldigt liten nytta. BU säger jag alltså, för egen del. Amningsnappen fick jag aldrig att sitta rätt och dessutom tror jag inte den hade hjälpt mig ändå. Det var pepp och konkret amningsteknikhjälp som jag behövde. Uppsamlingskuporna gav jag sedermera bort, oanvända, då mina bröst inte hade läckt nämnvärt. De gjorde de varken med första barnet eller de två nästkommande, som helammades.
Vilka av ovanstående saker, eller helt andra saker, tycker du varit oumbärliga i livet med bebis? Vad var onödiga inköp?
Jag förstår givetvis att barn, föräldrar, familjer och omständigheter kan vara olika. Och jag är på intet sätt allvetande, jag vet ju bara vad som har fungerat för oss och våra barn. Så lämna hjärtans gärna en kommentar och berätta vad som funkat för dig/er!
Ps. Babyskyddet (bilbarnstol för små bebisar) som vi köpte till första barnet användes en eller två gånger. Den mysiga bebisoverallen på bilden nedan användes noll gånger.
När man bär bebisen i sjal/sele utomhus, under sin egen jacka, behövs sällan något så varmt som en overall på barnet. Det blir varmt ändå. Och våra barn två och tre har inte färdats hem från BB i bil och babyskydd utan på pappas mage i bärsjal, under hans jacka, på bussen. Så kan det också bli i storstan, utan bil.
Not. Checklistan, som jag har citerat i urval, är från Babyproffsen.
På många orter kan man hyra babyskydd. Det gjorde vi i 10 månader vilket kostade oss 1200 kr. Supersmidigt! Omlottbodys skulle jag säga är oumbärligt de första veckorna. Jättejobbigt att behöva dra kläder över huvet på en nyfödd! Musikdosa var rätt bra för oss, kunde avleda barnet några sekunder iaf. Vi hade 3 olika så vi slapp lyssna på samma hela tiden. Öronproppar pga fick ett barn som aldrig var nöjt de första månaderna… spjälsängen som vi fick gratis har varit rätt bra till att kunna lägga barnet på ett säkert ställe nån minut men hon har aldrig sovit där. Det har hon gjort tätt intill mig, sen hon föddes. Jag försökte ha henne i ett nest men jag kunde inte amma så och hon ville allra helst ligga nära mig. Så jag sov flera månader med täcket enbart upp till midjan. Kallt! Så en riktig amningspyjamas borde jag fixa innan syskonet föds hehe. Juste, för oss har hink med påse i och inget lock funkat bäst. Och pottan då så vi knappt haft några bajsblöjor sen barnet började äta annat än mjölk ? ikea har en bra för 79 spänn eller nåt sånt. Sjukt bra investering!
Tack för din kommentar och en massa bra tips! Amningspyjamas – jaa! Det har jag ibland tänkt att någon måste designa. Eller finns det? Jag tänker varm heltäckande pyjamas (som en one piece) med smarta öppningar för brösten.
Sen om man vill köra babypottning från början kan det vara bra att ha en t-shirt till bebisen också, tycker jag, inte bara bodys. Eller vad säger du? Enklare med snabba toabesök då. Man kan dock få leta runt lite i butikerna för att hitta en pytteliten tröja som INTE har knappar i grenen.
Jag pottade inte från start med första men det hade nog varit bra. Det går ju att knäppa upp bodyn runt magen på barnet. Eller klippa av en body. Det har jag gjort några gånger sen vi gick över till tröja ? borde ju funka med omlottbody också! Jag sydde om en stickad tröja till amningströja. Skrev om det på min blogg om nån skulle vara sugen på att göra nåt liknande ? one piece tycker jag verkar bökigt vid toabesök.
https://rainbowcreativity.blogspot.se/2016/10/day-of-diy-104-breastfeeding-sweater.html?m=1
Tack! 🙂
Alltså, man måste ju skriva ett lika långt inlägg som du, haha.
Babyskydd absolut måste för oss med 10 mil till förlossningen med första barnet. Vi hyrde av NTF via Reseservice på sjukhuset i Lycksele i samband med förlossningen.
Köpa amningsbehå i förväg var helt bortkastat för mig, brösten blev mycket större efter förlossningen och jag var tvungen att köpa nya…
Alla babyleksaker är i stort sett onödigt, bebisen vill ju helst vara med och titta på mamma. Vi fick ärva en musikmobil som var lite intressant ibland när nr 1 låg korta stunder i spjälsängen, men där ville han ju inte vara särskilt länge.
Spjälsängen i sig är egentligen onödig, nr 1 sov nästan aldrig där och nr 2 sover med oss i vår säng, både med och utan näste. Man måste ju ordna så att hela familjen sover bra, stor säng (240 cm) funkar för oss, då behöver inte jag och maken sova i olika rum.
Omlottbodys är bäst, man kan köpa några om man inte har! På Tradera kan man fynda.
Amningskudde är svårt, köpte en till första barnet (som man spänner fast runt kroppen och är ganska stadig, mera madrasslik) och använde den mycket, men vi har bytt soffa till andra barnet och då passade inte kudden lika bra. Kör med vanliga kuddar nu (sydde en egen, men gillade inte modellen).
Babytvål beror på, för det mesta räcker det med vatten. Men båda våra barn har haft mycket hår från födseln och ibland vill man tvätta bort kräket och mjölken ordentligt från håret. Kanske det hade gått utan egentligen. Vi har kvar från flaskan vi köpte till nr 1 som är över tre år nu… Och ändå gjorde jag samma misstag och köpte en ny till nr 2 som är tre månader nu…
Har skippat att köpa mycket amningsgrejer som pump och salvor i förväg, det är ju bara om det behövs (vilket det inte gjort för mig). Kört mycket med luftning och bröstmjölk till bröstvårtorna när det behövs.
Amningspyjamas – köpte en one-piece pyjamas med knäppning fram, funkar utmärkt! Nattskjorta funkar också.
Åh, vad många bra kommentarer! 🙂 Tack!
One piece-pyjamas låter perfekt, det ska jag skaffa mig. Bra att man kan hyra babyskydd också!
Vi har också en stor säng, 250 cm bred. Jättenöjd med den!
Jag läckte rätt mycket mjölk med båda barnen så amningsinlägg var oumbärliga men inget som behövdes i förväg. Med första barnet hade jag uppsamlingskupor också, hade fått av en kompis, och de funkade bra.. kunde läcka upp till 10 ml från det oammade bröstet per tillfälle. Dock hände det flera gånger att jag glömde bort kupan och således spillde ut mjölken vid försök till nedläggning av bebis. Vi hade rätt bra nytta av vagnen även om första bara kunde sova i den när den var i rörelse under promenad.
Vi klarade oss väldigt bra med de gratisblöjor och prover som man fick på BB de första dagarna efter hemkomst. Inte ens med andra barnet hade vi köpt blöjor i förväg. Vi hade också nytta av babyskyddet fast vi inte har bil. Kom överens med mina föräldrar som gärna ville kunna skjutsa och de betalade halva kostnaden.
Skötbord har vi aldrig haft. Vi har bänkskiva ovanpå tvättmaskin och torktumlare i badrummet och har haft skötbädden direkt på den och det har varit bra och yteffektivt.
Tack för detta! 🙂 I vår nuvarande lägenhet har vi inget skötbord heller, utan bänkskiva ovanför tvättmaskinen, som du beskriver. Liiite aningen för högt för mig som är kort, men det funkar.
Vad retligt att glömma bort den uppsamlade mjölken och spilla ut den… Låter exakt som något jag hade kunnat göra gång på gång (vimsig och glömsk). 😀
Tack för att du lämnade en kommentar!
Vad olika det kan vara! Några saker som du skrivit BU på tycker jag är så bra. Som vagnen till exempel. Min bebis har sovit gott i den nästan från första början (vi vågade oss nog inte ut med den förrän slutet på andra veckan tror jag). Så fort man började köra så slocknade ögonen, vilket var guld värt för mig i början. Nu när hon är tre månader räcker det nästan att bara ta på henne overallen och lägga ner henne, så slocknar hon, om hon bara är lite trött. Men trikåsjalen är ju också helt oumbärlig! Jag köpte den när hon var fem-sex veckor, och känslan av att bära omkring på henne med händerna fria var underbar.
Babyskyddet har också varit oumbärligt. Hon sover hur gott som helst i bilen, och jag och min man är väldigt nojiga förstagångsföräldrar med RS-virus som värsta mardröm, så jag har inte vågat åka kollektivt med henne än. Men så bor vi ju också i en liten by på landet, inte i storstan, så bil är ju smidigt här.
Spjälsängen ett definitivt BU, hon sover bara i babynestet som min mamma sytt. Några vänner tipsade om det innan hon föddes, definitivt bästa tipset jag fått! Babysittern är BRA, den tycker hon är riktigt kul att sitta och gunga i. Och BU på att köpa kläder, i alla fall om man kommer med första barnbarnet. Min mamma gick lite bananas på bebiskläder och fyllde vår garderob till brädden … ? Och slutligen säger jag BRA på badbalja, eftersom vi inte har något badkar och våra handfat är väldigt grunda, plus att hon verkar gilla att bada.
Så här tycker jag med en tremånaders bebis!
Nu inser jag att det i början låter som att jag bara ska ta upp saker där jag inte håller med dig, men det gör jag ju inte, såsom med spjälsäng versus babynest. Det blev bara lite random tankar från amningshjärnan tror jag ?
Bra och välkomna tankar, tack för dem! 🙂
Haha, ja bebisar kan verkligen ha olika preferenser 😀
Hade mitt första barn gillat vagnen hade jag säkert gjort tummen upp för den. Men så råkade hon vara en vagn-vägrare av rang. Så då blev det andra grejer som fick funka istället. Men jag vet inte hur många gånger som jag, i min trötthetsdimma, önskade att barnet bara kunde sussa sött i ett par timmar i vagnen eller sängen dagtid så att man fick någon liten lugn oas i vardagen. Tack för din input i detta ämne! 🙂
Sen kommentar: Bra att du tar upp detta. Men det är svårt att veta vad som behövs I förväg och var man som jag ensamstående var det eytt helt företag att ta sig ut och handla. Därför tycker jag ändå det är bra att ha vagn, babyskydd, spjälsäng mm hemma innan bebis föds.
Hej!
Absolut, vi har ju alla olika behov och förutsättningar! 🙂
Här kommer ny bebis snart och vi är översvämmade av grejer… lite omvänt. Tack för att du lämnade en kommentar och välkommen tillbaka att besöka bloggen om/när du har lust! /Lisen
Vi köpte det mest grundläggande innan barnet kom, jag var övertygad om att man behövde väldigt lite. Håller med om att vagnen, som stod i hallen två månader innan bebis kom och som jag lagt massa energi på att hitta, kunde vi väntat med. Barnet gick ju inte att lägga ned första månaden! Bärsjalen som vännerna skänkt oss var det bästa! Och babysittern, så småningom.
Jag önskar att jag lagt mer tid å pengar på amningsrelaterade prylar innan förlossnigen. Nu fick min man åka runt i stan å fixa amningskudde, amningslinnen, bröstpump, uppsamlare osv när vi kom hem från BB. Det gick ju också förstås. Fåtölj lånade jag av mamma, men det om något hade varit värt pengarna!
Det är ju så svårt att veta i förväg. Och jag har köpt så mycket mer än jag trodde efter att barnet kom (kan ha snöat in på bärdon…) men då har det iallafall funnits ett behov.
Ja, det är verkligen supersvårt att veta i förväg vad man kan tänkas behöva!
Och barn är verkligen olika. Våra barn har inte heller gått att läggas ner att sova i början, knappt de första månaderna. Medan andra barn bara läggs i sin säng eller vagn… och så sover de. Jag blir lika förbluffad varje gång jag ser detta ske 😀 Min norm, eller utgångspunkt, är ju våra små klängapor/vagnvägrare till bebisar.