AMNING. Den ena är ledarskapskonsult, den andra ekonom på finansdepartementet. På fritiden är Åsa Helmbold, 40, och Kristin Sinclair, 43, hjälpmammor i den ideella organisationen Amningshjälpen. Det betyder att de ger råd om amning på mejl, telefon och Facebook – helt utan betalning. Varför då? Och hur funkar allt detta?
Här är några frågor i morgonrusningen till Åsa Helmbold och Kristin Sinclair för att få svar på det (och lite till)!
Hej! När man kontaktar Amningshjälpen med en fråga om amning kan det alltså vara en av er som svarar. Får vem som helst kontakta Amningshjälpen?
”Ja, bara man har en fråga som rör amning. De flesta som kontaktar oss är de som själva ammar, eller är gravida och vill ha stöd inför amningen. Ibland är det en partner eller en släkting som hör av sig och det går självklart bra, bara det är okej för den ammande”, säger Åsa Helmbold (till vänster ovan).
”Men vi kan inte svara på allt. Frågor av medicinsk karaktär hänvisar vi till sjukvården. Vi ger inte medicinsk rådgivning”.
Men om man behöver hjälp med amning, frågar man inte om hjälp på förlossning, BB eller BVC då? Eller på en amningsmottagning om det finns på ens sjukhus?
”Självklart”, säger Kristin Sinclair (till höger på bild).
”Men det tar ofta tid att lära sig att amma och det är inte alltid som personal på förlossning, BB eller BVC har tillräckligt med tid att hjälpa. Ibland blir också ersättning i början en snabb lösning som riskerar att underminera amningen. Där kan man som ammande behöva hjälp att fasa ut tilläggsmatningen, men det hinns inte alltid med från vårdens sida. Där kan vi hjälpa – till exempel!”
”Amningshjälpen konkurrerar inte med vården, vi är ett komplement till sjukvården och det bästa vore ju om vi inte behövde finnas alls. Men vi behövs. Det märks på de mängder av frågor som vi får dagligen”, säger Kristin Sinclair, som till vardags är ekonom på budgetavdelningen på finansdepartementet.
Ni är själva småbarnsföräldrar och har vanliga jobb på dagarna – hur hinner ni med detta?
”Jag svarar mest via mejl och telefon och kan styra rätt mycket hur mycket tid jag lägger ned. Kan jag inte svara när det ringer är vi ändå 20-30 hjälpmammor i landet som svarar i telefon, så det går nästan alltid att nå någon av oss”, säger Kristin Sinclair.
”Som hjälpmamma kan man också hålla amningsförberedande kurser, Amningskurs för blivande föräldrar. De kurserna gör jag när jag har tid, det styr jag över själv.”
Amningshjälpen är en ideell organisation. Hjälpmammor får en liten summa om de håller amningskurser, men inte en krona när de svarar på frågor på fritiden. Varför gör ni detta, vad är belöningen?
”Jag gick amningskurs inför första barnet och kände att det gav mig ett sådant försprång”, säger Åsa Helmbold, som jobbar som ledarskapskonsult och även leder amningskurser.
”För mig är det här en så otroligt viktig fråga. Det handlar om systerskap, att stötta. Kan man få rätt stöd och kunskap och få en bra start i föräldraskapet bidrar det så mycket till ens välmående. Det är så förskräckligt att amning är en kvinnofråga som inte har prioriterats.”
Kristin Sinclair fortsätter:
”Jag tycker att det är jättekul att ha det här engagemanget som är en stor kontrast till mitt yrke som ekonom. Och det känns väldigt meningsfullt. Jag vill att ingen ska hamna i den situation som jag var med vårt första barn. Hon var fyra dagar gammal och tog inte bröstet. Jag visste inte vad jag skulle göra. Jag hade inte gått någon amningskurs, jag var helt oförberedd på mjölkstas och alla känslor och hormoner. Min bebis skrek och skrek och jag grät och grät. Det var en av de värsta stunderna i hela mitt föräldraskap. Hon tog bröstet till slut och vi ammade i några månader, men jag fick inte mycket hjälp av vården. Jag kände mig väldigt ensam.”
Är det inte svårt att ge amningsråd om man inte ses i verkliga livet?
”Några gånger har jag träffat hjälpsökande om vi bott nära varandra. Det händer att jag har videosamtal, men mycket går att göra utan att man ses”, säger Kristin Sinclair.
En viktig del i rådgivningen är att stötta den ammande och det går att göra exempelvis via telefon, säger Åsa Helmbold.
”Man är där som medmänniska, tar personen på allvar och försöker att genuint förstå. När det känns svårt med amningen kan man ha ett starkt stresspåslag som kan göra att hela amningssituationen blir stressad vilket i sin tur kan göra amningen svårare. Då kan det hjälpa att någon hjälper en att hitta ett lugn.”
Vilka frågor är vanligast?
”En jättevanlig fråga är hur man återgår till helamning. Många undrar också hur man gör när barnet har blivit tuttförvirrat, alltså har börjat föredra flaskan framför bröstet”, säger Kristin Sinclair.
”Runt tre månader kommer en del frågor om amningsstrul. Och så är det många frågor om nyfödda bebisar som är olyckliga på kvällarna, om hur man får mer mjölk och hur man får vikten att öka mer”, säger Åsa Helmbold.
Måste man älska att amma för att få kontakta Amningshjälpen?
”Nej, nej”, säger Åsa Helmbold och skrattar.
”Man kan tycka att amning är pest, att man inte vill. Vi vill hjälpa alla med det som de själva vill. Det kan vara att helamma eller delamma eller att sluta amma.”
Hur blir man hjälpmamma?
”För att bli hjälpmamma läser man mycket om amning och gör ett kunskapsprov. När man fått godkänt ger man amningsrådgivning via olika kanaler och kan hålla amningskurser”, säger Åsa Helmbold.
Provet som man ska göra är ganska omfattande, det ser man på er hemsida. Det är en del böcker som ska läsas och rätt mycket som ska skrivas. Hur ska man tänka där, om man är sugen på att bli hjälpmamma?
”Jag vet att det kan kännas som mycket. Men det är ju en poäng med att provet är omfattande, det är ju kvalitetskravet på hjälpmammor att vi ska ha gjort detta”, säger Åsa Helmbold och fortsätter:
”Tänk att du kan börja, i alla fall. Du måste inte göra allt på en gång. Du kan skicka in svar bitvis och komplettera efter hand. Man kan ta vissa frågor muntligt också, det är bra att veta. Vi har också så kallade provskrivardagar då vi hjälper och peppar och det finns en Facebookgrupp bara för dem som håller på med hjälpmammeprovet. Vi vill gärna ha fler hjälpmammor! Så vi stöttar på alla möjliga sätt.”
Amningshjälpen tar också gärna emot fler medlemmar, tillägger Kristin Sinclair. För att bli medlem behöver man inte vilja bli hjälpmamma, det räcker med att vara intresserad av amning.
”Det finns lokala grupper över hela landet. I vår lokalgrupp här i Stockholm planerar vi att ha en amningspicknick i sommar, till exempel, för föräldrar som vill ses och prata om amning och träffa en hjälpmamma. Det är kul att vara aktiv medlem. Man deltar på träffar när man vill och hinner och får chans att prata med andra som har samma intresse som man själv. Ofta upptäcker man att man har andra gemensamma intressen också.”
Not. Amningskurs för blivande föräldrar brukar ges på flera håll i landet. Ibland är kursen helt kostnadsfri för deltagarna, ibland tas en avgift ut. Det beror på vilken finansiering som Amningshjälpen har lyckats få för kursen på den aktuella orten. Läs mer om amningskurser och orter här! Nu i Covid 19-tider ges amningskurser också online, bra att veta.
Not 2: Den här bloggen hade inte blivit av utan Amningshjälpen. En stor del av blogginläggen och videorna på babybaby.se har faktagranskats av hjälpmammor varav flera dessutom jobbar inom vården (det finns ett antal hjälpmammor som arbetar i vården på sina ”vanliga” jobb, till exempel som barnmorskor). Mycket av det har jag lärt om amning kommer också från Amningshjälpen, inte minst via Amningskurs för blivande föräldrar och från Sagogrynets blogg, som drivs av en hjälpmamma. Så tack, Amningshjälpen!
Så bra och intressant läsning detta var! Jag älskar ju verkligen Amningshjälpen, utan deras stöttning hade jag nog lagt ner amningen rätt tidigt men nu är sonen 17 månader och vi ammar på. Har länge tänkt att jag ska bli medlem och nu blev jag stödmedlem, de har gett oss så mkt så det känns bra att ge lite tillbaka och jag tycker att det ska bli kul att få läsa amningsnytt. Hade ingen aning om innan jag blev mamma att jag skulle bli så intresserad av amningsfrågor, bärande etc. Till stor del din förtjänst, så blir gärna stödmedlem hos babybaby.se också om den möjligheten finns.❤ Och känner igen paniken när barnet inte tar bröstet, vi hade samma problem när mjölken rann till. Men då fick jag faktiskt goda råd från BB, de var bra på amning de man fick ringa till under första tiden. Synd bara att man inte får behålla den kontakten längre för BVC var inte lika bra tyvärr. Vilket säkert inte alls är konstigt för barnmorskorna hade säkert specialiserat sig mycket mer inom amning men det är verkligen synd att amning inte prioriteras högre i samhället och inom vården för BVCs kunskap är de flesta fall rätt bristande inom amning.
Hej! Tack för din din fina kommentar! ❤ Nej, stödmedlem kan man inte bli här, men jag sparar din kommentar i hjärtat ?. Ja, det är kul att få Amningsnytt! Jag borde nog lägga till i texten att man kan bli stödmedlem i Amningshjälpen också, tack för tipset!