Podd och video: Myter om amning (15 min)

PODD + VIDEO! Blir bröstmjölken dålig om jag käkar snabbmat? Har vissa lättmjölk i tuttarna medan andra har grädde? Kan alla amma? Vad är sant och falskt?

I detta avsnitt av Babybabypodden får du svar gällande några vanliga påståenden/myter om amning. Svaren ges av nutritionisten och amningsexperten Elisabeth Kylberg som har jobbat med amningsfrågor i decennier. Lyssna! Eller se! Poddavsnittet finns som enbart ljud men även som video. Ljudinnehållet är detsamma i båda. Välj själv nedan!

Lyssna! Titta!

Video:

Enbart ljud:

Hör Babybabypodden på Spotify. Eller på Itunes. Eller klicka nedan.

Avsnitt 8: Myter om amning

Myt eller sanning? Nutritionisten och amningsexperten Elisabeth Kylberg ger oss rätt och fel gällande vanliga påståenden om amning.

För att läsa om och lyssna på tidigare poddavsnitt, klicka här.

3 reaktioner på ”Podd och video: Myter om amning (15 min)”

  1. Hej! Jag jobbar på en barnavdelning och träffar många nyfödda och därmed även ammande mödrar. Vi får in flera barn som efter några dagar gått ner mer än 10% och inte har orken att äta. De får då sond, och sedan uppmuntrar vi mödrarna att pumpa och ge egna mjölken via sonden. När de orkar får de testa att amma först och sedan vägs barnet för att se hur mycket som den sugit och får resten på sond. Sedan blir det övergång till endast amning eller flaska. Jag har haft mödrar som ej fått ut tillräckligt mycket när de pumpat och fått ge ersättning och de vill väldigt gärna amma men barnet tar inte tag. Önskar jag kunde hjälpa dem mer, vi brukar be de från bb komma upp och visa amningsteknik men vad ska man göra? Tyvärr blir det ofta att de går över till flaska och jag tror att de flest inte orkar pumpa då det tar mycket tid. Även såriga bröstvårtor och smärtor gör det värre. Har du några tips? Vill så gärna hjälpa dem att stötta amningen.

    1. Hej! Vad bra att du ställer denna fråga! Eftersom jag själv inte jobbar i vården och inte har en aning om hur jag bäst ska svara på din fråga bad jag en amningsspecialiserad barnmorska att svara, Mia Westlund. Hon är också aktiv i Amningshjälpen, som rådgivare (hjälpmamma). Så här skriver hon till mig, som svar till dig:

      Att barnen får bra tag är ju A och O för bra mjölköverföring. Har mamman besvärliga sår kan hon behöva avstå från amning någon/några dagar för att de ska hinna läka något. Under tiden behöver hon handmjölka (påverkar inte alls bröstvårtorna och är mest skonsamt för vårtan) eller pumpa, dels för att stimulera brösten och få mjölk till barnet, men också för att inte få mjölkstockningsbesvär..
      viktigt att pumpa med lagom mkt vakuum så inte det också sliter på vårtorna.

      När det gäller mängden mjölk kan det vara betydligt enklare för mammorna om barnet kan få dygnsdosen (företrädesvis mammas mjölk) uppdelad på tex 13-15 doser än bara 6-8. Det minskar stressen att få ut större volymer mjölk vid pumpning och det liknar mer ett amningsmönster.

      Att väga och fylla på resten i sonden kan om det sker glesare och med större mängder bidra till att minska mammans tilltro till sin förmåga att producera tillräckligt med mjölk. Om flaska ges kan “flaskmatning i babyns takt” (paced bottlefeeding/responsive bottlefeeding) underlätta amning och samspelet kring matsituationen.

      Länk om flaskmatningen i bebisens takt: https://www.folkhalsan.fi/globalassets/barn/amning/flaskmatning-i-babyns-takt.pdf

      Barnet bör förstås få båda brösten vid varje amning. Jag kan berätta om en mamma som låg inne pga att barnet inte ökar i vikt som önskat. Jag vägde: hon ammade ett bröst: +60g
      Då ansåg mamman att de ammat klart och bebisen var för stunden nöjd.
      Jag uppmuntrade henne att ge även andra sidan några minuter senare: +30g

      Bebisen verkade åter nöjd. Vi pratade om att barnet kunde behöva några minuters paus efter ”förrätten” och att hon alltid bör erbjuda andra sidan. Då mamman tänkte lägga ifrån sig barnet gjorde det små ”suglusttecken” och jag föreslog att hon skulle ge en slurk till: +20g.

      Barnet fick alltså i sig nästan dubbelt så mycket mot då mamma tyckte amningsstunden var avslutad!!
      Det tog sammanlagt mindre än en timma med pauser, vägningar och prat.

      Amningspositionen kan också vara avgörande för mjölköverföringen!

      En mamma med barn på neo pumpade fullt men kunde inte dra sonden då bebisen fick i sig för lite från bröstet.
      Att amma i rugby/tvillingposition var det som löste problemet för den mamman. Hon hade hemsjukvård men ingen hade visat henne rugbyposition.

      Amningsnappen kan vara en fungerande ”omväg” för några. Den ska göra att amningen upplevs mindre smärtsam eller helst smärtfri.
      Barnet bör stimuleras att ta nappen aktivt på samma sätt som barnet måste ta bröstet för att enklare kunna övergå till amning utan amningsnapp, vilket många önskar efter en tid.

      De nyblivna mammorna behöver mycket stöd, hjälp med amningsteknik, pepp och uppmuntran!
      Och info om vad som är aktiv amning/bra mjölköverföring/nutritivt sugande och vad som är inte så aktivt sugande/mindre mjölköverföring/icke-nutritivt sugande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *