Plana, små och indragna bröstvårtor

AMNING MED PLANA BRÖSTVÅRTOR. VIDEO! Ibland tycks det vara en ”sanning” att det är svårt att amma med plana bröstvårtor. Eller små eller korta bröstvårtor. Eller bröstvårtor som är inåtvända.

Amning med amningsnapp.

Jag har på mitt Instagramkonto hört av många föräldrar som på BB fått kommentarer i stil med: ”Du har plana bröstvårtor, du behöver amma med amningsnapp”.

Men är det svårare att amma med små, platta eller indragna bröstvårtor?

Nej. Inte som något slags regel. Många ammar problemfritt med ej utstickande bröstvårtor. Det behöver inte vara ett problem.

Men ibland kan man uppleva att bebisen har svårare att få tag om en ”otydlig” bröstvårta, särskilt i början av amningen.

Då finns smarta tricks som hjälper, dock! Läs om dem i denna text, som innehåller bilder och nytt videomaterial tack vare generösa Instagramföljare.

Varmt tack till er som har bidragit till detta blogginlägg!

Se också:
Video: Amning och samsovning (43 min)
Lista: Det önskar jag att vårdpersonal visste om amning

Indragna bröstvårtor

Ammande med indragna bröstvårtor kan ibland uppleva strul i början av amningen.

Indragen bröstvårta.

Det säger Mia Westlund som är barnmorska och internationellt certifierad amningsrådgivare (IBCLC) samt aktiv i den ideella organisationen Amningshjälpen.

Mia Westlund. Foto: Anna Nilsson.

”Det finns bröstvårtor som alltid har varit inåtvända och därför knappt ens ’nötts’ mot tyg, någonsin. De kan vara jättekänsliga i början av amningen. Det kan göra ont att röra vid dem, men det brukar gå över med tiden”, säger Mia Westlund.

Vad gör man om det gör ont?

”Då är det extra viktigt att bebisen verkligen gapar stort och tar ett stort tag om bröstet vid amning så att man inte får ont.”

Vissa indragna bröstvårtor kan känna ganska hårda bakom bröstvårtan och vårtgården, fortsätter Mia Westlund. Vårtgården är det större runda området omkring bröstvårtan.

”Vävnaden bakom är inte mjuk och eftergivlig utan lite hårdare, mer som ärrvävnad kan vara. Det går att amma då också. Men återigen är det jätteviktigt att barnet gapar stort om bröstet för att få in tillräckligt mycket bröstvävnad i munnen.”

Foto: Elliot Foxprince.

Plana bröstvårtor (eller små)

Men – i de flesta fall är det inte sådana ”hårda” bröstvårtor som man har när man säger att man har platta eller indragna bröstvårtor, säger Mia Westlund.

”I de flesta fall är det istället plana eller obefintliga vårtor. Och det är sällan ett jättestort problem! Bebisar kan suga på vad som helst. Jag brukar säga: Testa själva att suga in din underarm. Då känner du att du kan få in jättemycket vävnad i munnen. Utan något som sticker ut.”

Mia Westlund fortsätter:

”Bröstvårtan är mer som ett riktmärke för barnet. När barnet hackar och pickar vid bröstet drar vårtan ihop sig, vi säger ibland att den ’knoppas’. Då känner barnet att ’aha, det är dit jag ska ta mig’. Men bebisar behöver inte kunna känna bröstvårtan för att kunna amma.”

Bröstvårtor är lite överskattade, säger Mia Westlund med ett skratt.

Indragen, plan – och flexibel

Snart kommer amningstips till den som upplever att det är klurigt att amma med en icke-utstående bröstvårta.

Men först: Visste du att platta bröstvårtor ofta dras ut med tiden? 

Se exempelvis dessa bilder från en babybaby.se-följare på Instagram. Här är ena bröstet när bebisen var nyfödd:

Och här är samma bröst efter en tids amning:

Här är en läsare med indragna bröstvårtor. Hennes bröstvårtor är indragna i viloläge – men tydligt utstående direkt efter amning:

Flexibelt, eller hur? Barnet ”suger ut” bröstvårtan.

Här är ytterligare en läsarbild som visar flexibilitet. Höger bröstvårta sticker ut efter amning.

Nu kommer tipsen:

Hamburgergreppet

Hamburgergreppet innebär att man formar och plattar till bröstet med en hand medan man erbjuder bröstet till bebisen.

När man håller så kan bröstvårtan ofta märkas lite tydligare. Man kan släppa när bebisen har sugit tag. Man kan också hålla kvar, om man vill.

Det är lite som när man ska äta en stor macka, eller hamburgare, och plattar till den för att lättare få in den i munnen.

Detta är ett trick som är användbart i många amningssammanhang.

Obs, ”servera” det tillplattade bröstet på rätt ledd, i linje med bebisens mun. Typ enligt bilden nedan. Tänk dig att bebis ska äta en hamburgare. Då blir det rätt.

Obs! Kläm/håll bara på ett sätt som känns bekvämt, det ska inte göra ont.

Funkar inte hamburgergreppet finns fler tricks, se längre ned.

Laid back-amning – se video!

Prova om amning ”laid back” kan hjälpa. Detta innebär att man halvsitter eller halvligger på rygg, med bebisen ovanpå sig.

Se mer om ”laid back”, även kallat tillbakalutad amning, här, här och här. Mångas allra första amning är i denna position.

I den här amningsställning aktiveras bebisens egna amningsinstinkter. Barnet får chans att aktivt söka bröstet vilket ofta leder till ett stort tag. Tyngdkraften hjälper också barnet att ta tag.

”Laid back” kan vara användbart om bebisen har svårt att ta bröstet eller om man har ont av amningen och behöver att barnet gapar större. Eller om man vill vänja av vid amningsnapp.

Här kommer en helt ny video. I den ser du en mamma som fick höra redan första dygnet på BB att hon hade plana bröstvårtor och därför behövde amningsnapp (mer om amningsnapp längre ned). Det har funkat med amningsnappen, men helst vill hon slippa den. Det har dock inte gått hittills eftersom barnet vant sig vid nappen och sugit tag i max 10 sekunder utan den. Här testar dock mamma och barn att amma ”laid back” utan amningsnapp, med guidning från en hjälpmamma i Amningshjälpen. Och det funkar! Se själva:

Och titta på den här filmen! Den är från Global Health Media och visar hur en nyfödd tar tag om sin mammas plana bröstvårta i ”laid back”-ställning. Kolla vid 7 minuter. Bebisen luktar, ser och känner var bröstet är även om det inte finns någon utstickande bröstvårta.

Tvinna/dra ut bröstvårtan

Upplever man att barnet har lättare att greppa bröstet om bröstvårtan pekar ut lite kan man testa att dra, rulla och tvinna bröstvårtan en stund före amning. Det kan få ut den lite.

Det funkar inte för alla, men för en del! Vissa använder pump på liknande sätt.

Det finns också en amningsprodukt som kallas vårtformare och som ska ”förbereda” plana eller inåtvända bröstvårtor inför amning. Hur bra den är vet jag inte.

En läsare på Instagram tipsar om ett billigt alternativ som hon fick tips om från vårdpersonal gällande indragna bröstvårtor: Hjälp ut bröstvårtan före amning med en ”bak-och-framvänd” spruta:

Klicka här för källa.

Se också:
Video: Tidiga amningssignaler (3 min)
Lista: Bra amningspositioner efter kejsarsnitt
Video: Amma med bebis sittande upprätt (3 min)

Rugbygreppet/tvillingpositionen

I denna amningsställning ammar man bebis ”från fel håll”. För att hålla upp barnets kropp behöver man ofta en kudde eller liknande.

Mer om ställningen här och här. Det kallas ibland rugbygreppet för att greppet liknar hur man håller en rugbyboll.

”Tvilling- eller rugbypositionen tycker jag ofta är bra just vid plana eller indragna bröstvårtor”, säger barnmorskan Mia Westlund.

”Mamman får en annan vinkel och kan se bra och lättare justera barnet när barnet ligger på en kudde eller liknande. Barnet kommer lite underifrån.”

Man kan dessutom lätt forma bröstet med den andra handen, om man vill det, med hamburgergreppet eller liknande.

Hur ska man sikta rätt, då, så att bebisen tar rätt tag trots avsaknad av ”riktmärke”, det vill säga utstickande bröstvårta?

”Man kan tänka att överläppen bara precis behöver nå över bröstvårtan. Och mycket av bröstvårta och vårtgård kommer in via underkäken”, säger Mia Westlund.

Försök att föra barnet till bröstet, fortsätter hon. Inte dra i bröstet och försöka flytta bröstet till barnet. Dels hamnar man lätt i en obekväm ställning. Dels kan det bli en dragning och glidning i bröstet som gör att barnets tag inte blir optimalt. Det kan göra ont.

”Man kan rulla en handduk under bröstet eller vad som helst, om det känns bra och håller bröstet på plats. Och sedan flyttar man barnet dit så det blir en bra position. Med rugby-positionen tycker jag det blir mer naturligt att flytta barnet dit bröstet är”, säger Mia Westlund.

Torka bröstvårtan

Har bröstvårtan blivit lite ”slemmig” när bebis försökt ta bröstet en stund? Det kan underlätta att torka bort saliv från bröstvårtan. Då blir den mindre halkig och mer greppbar. Ta en trasa, en bit av tröjan eller vad som helst.

Andra sätt att forma bröstet

För en del åker bröstvårtan ännu längre in när man plattar till bröstet med hamburgergreppet. Men det finns andra sätt att forma bröstet för att göra det enklare för bebisen att ta tag.

En Instagramläsare berättar att det hjälpte att nypa och dra lätt i huden ovanför bröstvårtan precis när bebisen skulle greppa bröstet. Det kallas ”teacup hold” på engelska.

Läsaren skriver:

”Min indragna bröstvårta blev bara mer inåt av att köra hamburgergreppet. Genom att nypa och dra så tror jag att det blev lättare för mitt barn att hitta bröstvårtan. Jag använde detta som ett alternativ till hamburgergreppet, kan man säga.”

Ett annat sätt att forma bröstet kan vara att lägga ett finger på undersidan av bröstet så att det bildas en kant där barnets underkäke kan få ett tag.

Och titta på denna video! Här, med ett enkelt handgrepp om bröstet, liksom glider bröstvårta och vårtgård in i barnets öppna mun. ”Exaggerated latch technique” kallas det. Se hela videon, det filmas tydligt och från flera vinklar.

Amningsnapp

En amningsnapp kan ibland vara det som får barnet att till slut ta tag om bröstet.

En del föräldrar tycker att amningsnappen är meckig. En del upplever att den är svår att vänja av med. De som har slutat med amningsnapp kan upptäcka att barnet plötsligt ammar kortare stunder eftersom flödet blir bättre utan nappen. Vissa har också barn vars svaga viktkurvor börjat peka tydligt uppåt efter att de slutat använda amningsnapp.

Andra föräldrar säger att de ammat med amningsnapp och att bebisen gått upp i vikt enligt vårdens önskemål och att det inte varit några problem. En del ammar hela amningsperioden med amningsnapp, andra vänjer av efter en tid. Eller så slutar bebisen självmant med nappen. Nappen kanske råkar ramla av och bebisen fortsätter glatt att amma – och så fortsätter det så.

Amningsnapp är absolut ett bra hjälpmedel ibland, säger barnmorskan Mia Westlund. Men hon tycker att det är synd att många får rådet att prova när bebisen bara är ett dygn gammal.

”Då har man inte givit mor och barn tid att försöka. För med amningsnapp får brösten faktiskt lite sämre stimulans i början.”

För att kompensera för att det kan komma ut lite mindre mjölk med amningsnapp kan man handmjölka eller pumpa, fortsätter Mia Westlund. Det kan man göra några gånger per dygn. Ju mer mjölk som lämnar brösten, desto mer mjölk kommer kroppen producera. Så att stimulera brösten extra kan vara bra den första tiden om man ammar med amningsnapp. 

Det är lätt att tappa modet när amningen strular, säger Mia Westlund.

”Då får man ta vara på det som funkar bra. Är det amningsnapp som funkar, kör på det. Vill man vänja av med nappen kan man göra det senare.”

Ytterligare ett tips

Får du problem med svamp eller bakterieinfektioner och har indragna bröstvårtor är det en bra idé att skölja och torka bröstvårtorna efter amning. Det är för att svamp och bakterier inte ska få chans att växa när bröstvårtan går in i sitt slutna, indragna, läge. Det säger Elin Karlsson som är sjuksköterska och driver Elins Amningsstöd, Instagramlänk här.

Man kan göra samma om man har en grop i bröstvårtan, ”dimpled nipple” på engelska. Alla bröstvårtor är naturligt lite gropiga, men här talar vi om en tydlig grop som kan öppna och sluta sig.

Sist

Kom ihåg att amning är en läroprocess, någonting båda parter ska lära sig. Vissa bebisar lär sig snabbt, andra behöver lite mer tid. Det som med det mesta i livet: Vissa saker lär vi oss fort, andra saker behöver vi öva lite mer på. Och det finns stöd att få. Inget är kört även om det skulle vara struligt i början!

Lästips

Amningsexperten: Glöm inte brösten vid tilläggsmatning
Tillbaka till helamning – expertens bästa tips
Amning i början, så vet du att bebisen får tillräckligt med mjölk
Lista: De 5 mest förvirrande sakerna med amning (och hur man begriper sig på dem)
När det gör ont att amma
Video: Handmjölka råmjölk (6 min)   
Bildserie: Handmjölkning
Det hade jag velat veta om amning

Amningshjälpen-tips

Amningshjälpens hjälpmammor

Amningshjälpens slutna grupp på Facebook, stödgrupp 

Amningshjälpens hemsida  

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *